Dnes velmi zajímavý den. Konečně se mi povedl klystýr, natřikrát jsem do sebe dostal obsah nádoby (1,5 litru?). Pak jsem vypil půlitr šťávy z řapíkatého celeru, okurky, malé cibule a jednoho stroužku česneku, čímž jsem si lehce podráždil žlučník. Pak jsem jedl ořechy, čímž jsem si opět lehce podráždil žlučník. Pak jsem se ale zaměřil na to, že jsem denně od probuzení v jakési tenzi, napětí, nervozitě. Tedy dlouhodobě, ne dnes nebo poslední měsíc. Poslední dobou jsem sledoval, co mi ta nervozita dělá. A především se děje to, že jakoby zatuhne cosi vpravo v krajině břišní, není tam pohyb, je tam napětí. Když přijde z nějakého důvodu uklidnění, přestane mi být většinou zima, oblast se uvolní a dokonce to párkrát zaškrundá v břiše, s pocitem úlevy.
Lehl jsem si pak na slunce, mačkal bolestivé reflexní body na nohách a snažil se navodit pocit klidu. A ejhle, opět to šlo. Takže jsem rozšířil diagnozu o poměrně silný burnout syndrom, nebo něcotakového. Pracuju, nervuju se - a takhle jsem dopadl. Dokonce, jak jsem teď lehce pročištěn, jsem po dlouhé době schopen si uvědomovat ostřeji tělesné problémy a jejich příčiny. Někdy odpoledne jsem se dostal do pressu, stresu a taky jsem se docela naštval (mám na to zase sílu, to je jediné pozitivum) a za dvě minuty jsem zcela reálně cítil, jak se mi svírá oblast jater, která asi po pěti minutách ztuhla až k citelné, ale ne nesnesitelné bolesti. Ten tlak, či tah byl cítit od žeber až k tříslům. To jsou mi věci.
Proč to píšu? Jednak se trochu drze snažím zaznamenat sem průběh, abych se byl schopen zpětně dopátrat co jo a co ne a jednak považuju za dost podstatné zjištění, že NERVY JSOU V TOMTO PŘÍPADĚ MINIMÁLNĚ POLOVINA CELÉHO PROBLÉMU. Cítil jsem to tak. Jakmile jsem se zklidnil, bylo hned o polovinu lépe. Jsem už dlouho neurotik, obávám se, že jistým způsobem už i workoholik. A moc nevím, co s tím. Tedy samozřejmě vím, ale duševní kázeň je ještě o poznání složitějším oříškem, než stravovací
A ještě jedna věc, když jsem si už pustil hubu na špacír: Objevují se u mně bolesti a problémy, které jsem už docela zapomněl. Jako by se mi vracelo - naštěstí jen jako vzorek - všechno, čím jsem procházel před rokem, dvěma. Řeklo by se babo raď, ale budu rád za jakýkoliv komentář od kohokoliv, kdo má zkušenosti s nervy, detoxem, čištěním, žlučníkem, protože je na mně těch informací zkrátka trochu moc, než abych je pobral.