zuzkaP píše:
Dobrý den,
potřebuji zvýšit hladinu jódu, jak u sebe, tak i u dětí. Vím, že se dá udělat různě.
Lugolův roztok ale dětem nevnutím, tak jsem hledala jiné možnosti.
Zkoušela jsem u sebe KELP (čistou řasu), ale nějak se nemohu dopracovat potřebného výsledku. Kolik by bylo potřeba ho brát denně?
Na těchto stránkách jsem našla informaci o dýňovém oleji. Ale když jsem hledala další informace, tak podle nich v dýňovém oleji jód běžně není. Je asi pouze v tom drahém, kam je dodáván uměle.
Jediný olej, který obsahuje více jódu již z lisování, je pravděpodobně olej z vlašských ořechů. Ale nenašla jsem kolik jódu v něm přibližně je.
Olej by pro nás byl na doplňování jódu ideální, protože se dá přidat do salátů.
Má někdo vyzkoušené, jak doplnit rychle jód jinak než Lugolovým roztokem?
Děkuji
Z.
Jak víte že potřebujete zvednout hladinu jódu?. Není to třeba tak že potřebujete pouze zrychlit štítnou žlázu a možná by to šlo i bez jódu. Jinak lugol jde mazat jak vám správně píše členka Gamina a to je vůbec nejlepší postup, hlavně u dětí, protože se dá těžko předávkovat a chuť není třeba řešit. Řasy jsou dobrý zdroj, ale musí se brát pravidelně a dlouhodobě, to je běh na dlouhou trať. Navíc není možno garantovat konkrétní obsah jódu, protože se do určité míry mění i stárnutím řasy, tedy prostě je jíst stále. Uvedené oleje, no nevím, mají zase jiné negativní vlastnosti a do větších dávek bych se nehrnul.