Jarda píše:
Ono se to dá řešit i jinak. Z tuků určitě nemůže vadit máslo a pokud by vadilo, tak ghí určitě vadit nebude. Máslo relativně dobře spouští vylučování žluče, sice hůře než sádlo, ale stejně dobře a má dobrý a dlouhodobě použitelný zdravý poměr omega mastných kyselin. Samozřejmě myslím tím kvalitní máslo, ne nějaký šmejd. Podle mě by jste ho měl používat jako jediný zdroj tuků a k němu přidat cca 1-3 g kvalitního rybího tuku, ideálně Blue Ice. Hořčík musíte valit kudy to půjde, tedy orálně i trans dermálně , klidně koupele, mazání, nebo cokoliv jiného a tak moc až bude klesat krevní tlak. Nasycení těla hořčíkem nejlépe poznáte z moče kde chuť bude výrazně hořká, ne slaná. Má to ale jednu mušku, tím začne klesat nejen vápník, ale i sodík a rozhodí se nadledvinky, tedy je potřeba dost solit, nebo pít osolenou vodu, džusy, nebo ji tam dostat souběžně v koupelích. Na dobré trávení je potřeba kyselina v žaludku, tedy krkací test a pokud nebude doplnit. Na udržení kvalitní stolice bych dal ta probiotika, ale souběžně je potřeba jim dát nažrat, tedy dodávat prebiotikum ideálně psyllium až 10 g denně a pro omezení přebujelých šmejdů v tenkém střevě dávejte navečer polévkovou lžíci bentonitu rozmíchaného ve vodě. Toto by mělo zajistit úpravu poměrů ve vlasovce, zrychlit metabolizmus a vytvořit špičkovou defekaci. Sacharidy bych držel maximálně na 200 g čistých sacharidů bez vlákniny ideálně do 30 % celkového kalorického příjmu a ještě s tím že glykemický index těch sacharidů by měl být určitě pod 50 a ideálně pod 35.
Mnohokrát díky za vyčerpávající odpověď a doporučení. Zkusím to tedy s máslem, píšete, že by se mělo jednat o jediný zdroj tuků a sacharidy by měly tvořit ideálně 30% kalorického příjmu. Z kalkulačky Cronometer mi vychází (abych zajistil tělu dostatek kalorií), že bych měl sníst denně až 100g másla, bude to takto vpořádku ? Další kalorie je možno získat ze sacharidů (např. celozrnná rýže), spousty zeleniny a bílkovin, zkusím si s jídelníčkem pohrát. K hořčíku a stavu, kdy bude klesat tlak, jaké mám sledovat projevy ? Motání hlavy nebo závratě ? Případně hořká chuť moči ? K tomu podpořím nadledvinky.
Edit 19.11. - Pane Jardo, prosím Vás, dnes je to zhruba týden, co jsem udělal ve stravování nějaké změny, které jste navrhoval. Můj talíř se skládá z 30-40% z celozrnné rýže, 30% bílkovin, 30-40% tuku (máslo) a hromady zeleniny (nejčastěji směs tepelně upravené různé druhy, nejčastěji kořenové). Nejrazantnější změna je zařazení másla, vychází to tak 25g na porci. K tomu 3 dny beru bentonit lžíce navečer. Včera mě dostala asi chřipka, teplota 38, bolest celého těla, jde o to že takhle špatně mi dlouho nebylo, takže se v těle něco děje. Teď je otázka, jestli to je třeba reakce těla na bentonit nebo překyselené tlusté střevo z vyšší konzumace másla, zahlenění v krku se od té doby trochu ještě zhoršilo, tak přemýšlím co to způsobilo. Beru bio kult a psyllium. Co myslíte ? Děkuji
Edit 9.12. - Pane Jardo, po tom co jím více másla je mi více cítit moč, dříve nebývalo. pH moči jsem si ještě neměřil, ale udělám to, ať vím, zda-li tam není příliš kyselo. Jinak si to nedokážu vysvětlit, je normální aby byla cítit moč více po konzumaci másla (cca 50g denně jako jediný zdroj čistého tuku) ?
Ještě poslední dotaz, dříve jsem se snažil jíst tak, abych nekombinoval v jedné porci sacharidy (celozrnná rýže apod.) a tuk (máslo, olivový olej), např. na dušenou zeleninu. Nyní se mi občas stane, že si dám tyto sacharidy se zeleninou a na tom rozpustím máslo (třeba i 15g), od té doby se mi objevila vyrážka, spíše ekzém na končetinách, dříve mě trápilo, pak se uklidnilo, teď znovu. Je možné, že tato kombinace stav spíše zhoršuje nebo třeba zlepšuje a tělo se čistí ?