Kachně píše:
Vtipný to je. Kde jsou ti lidé co cukr nikdy nepožívali ? A ani sacharidy ? To je možná pár nějakých kmenů na zemi a malý množství lidí v naší civilizaci co se stravuje odlišně(ale i ti se většinou v dětství cpali cukrem).
A nějaká statistika o tom jestli někdo z nich dostal cukrovku určitě neexistuje, tak je absurdní tvrdit že jí maj taky.
Podle mě je cukrovka způsobená nadměrným zatěžováním slinivky, kdy musí produkovat mnohonásobně víc inzulínu než bylo plánovaný a u některých lidí to ten orgán prostě nevydrží. A prej se nezničí úplně, ale i u cukrovkářů pořád produkuje nepatrný množství inzulínu. A pokud ten člověk pak nejí cukr, tak je možný že to malý množství inzulínu stačí.
Bohužel se cukrovka objeví i bez nadměrného zatěžování slinivky.
Hleď - moje děti měly vždy extrémně zdravou stravu, odmala.
Dcera byla kojena do dvou let a mimo mléko postupně dostávala zeleninové polévky zcela bez soli a jiných přísad, dušenou zeleninu, obilí. V jejím předškolním věku jsme byli několik let makrobiotici, tedy zcela bezmasé období (byť ho makrobiotika v žádném případě nevylučuje), naše strava byla obilí, luštěniny, domácí - naše zelenina a ovoce. Bylo to naprosto skvělé, cítil jsem se nejlépe ve svém životě, ty roky. A žili jsme na horách - velmi zdravý luft. A byli pořád spolu (nebyli jsme zaměstnaní). Cukr? Kde by se u nás vzal - obilí (nebo mrkev) je sladké dost samo o sobě.
Pokračovalo to umírněným přibráním masa do jídelníčku, jinak se skoro nic nezměnilo. Dcera milovala především kysané, kyselé věci, droždí, syrečky, kopce zeleniny, z ovoce melouny atd.
V troubě se občas pekl celozrnný makovník nebo perník, nicmoc ....
Kraviny a sladkosti z krámu se NIKDY nekupovaly, limonády též ne. Máme svou dobrou vodu.
Přesto se u ní rozvinula autoimunitní reakce, která zničila většinu beta buněk ve slinivce a produkce inzulinu byla silně omezena. Skončilo to hyperglykemickým šokem (jakjinak) a nutností nedostatečnost slinivky kompenzovat inzulinem zvenku.
Kde je tvá přímá závislost (implikace) cukr ve stravě = cukrovka?