1ramon píše:
Když tady tak pročítám toto forum, jsem z toho docela zmaten. Pane Jardo pečlivě pročítám Vaše názory, a dozvídám se, že obilniny nejíst, chléb nejíst, těstoviny nejíst, brambory taky moc ne, tak vlastně nevím, co vlastně jíst. Dosud jsem z těchto věcí čerpal většinu energie, a i tak jsem byl rád, že jsem udržel váhu. Nemám sedavé zaměstnání a hubenej jsem dost, nerad bych ztratil dalších 10 kilo, protože pro mě nabrat nějaké kilo je otázka několika let (pokud se samozřejmě nebudu cpát špekem a dorty, což nedělám). Když jsem si tak pokusně střelil jídelníček z ovoce, zeleniny a semen, jak doporučujete, a hodil do cronometer, a vzhledem k tomu, že jím zpravidle 3 jídla denně, protože v práci mám jak je obvyklé jen jednu pauzu, tak tím nepokryji ani svůj bazální metabolismus. Tak bych Vás poprosil o radu, jak z toho ven. Určitě je tady na podobné téma řeč, ale nemohu to najít, jen se všude dočítám, že lidi takto se živící váží při mé výšce 190 cm okolo 60 kilo a celkem dokážu pochopit proč.
Tak nehledejte univerzální a jednoznačně doporučitelné stravovací postupy pro všechny, takové neexistují a snažte se pochopit jaká jste dóša, jak se vaše tělo chová, kolik energie vůbec potřebuje a jaké živiny se mu dle výpočtů předchozí stravy hrubě nedostávají. Pokud jste do této doby složité sacharidy jedl a stejně v tom byl problém, pak je otázkou zda to je dobře i když mohl jste je jíst i blbě, což dělá dnes většina lidí. Pokud se jich nechcete vzdát vyzkoušejte je jíst dobře, třeba jedno z takových univerzálně doporučitelných jídel je třeba Khičrí, nebo Kičadí. Jde o jednoduché velice dobře stravitelné a protizánětlivě působící jídlo, které na netu najdete v mnoha variantách. Doporučuji vyzkoušet ty nejednodušší varianty a uvidíte. Jinak to pochopitelně jde i bez toho, je to pouze otázka co upřednostníte a pak již není problém jídelníček vyladit, klidně mě zavolejte a můžeme to probrat.