SemTamTuPrídem píše:
Som presvedčený o tom, že ten blud o kyselinotvornosti mäsa a tuku je výplod od vegetariánov, ktorý od nich neskôr prebrali aj vegáni (lebo sú tu kratšie) a vitariáni (ešte kratšie), aby si mohli všetky tri skupiny potľapkať po pleciach, že "mäsožrúti" prídu rýchlo o zuby, kosti, a dostanú v 50-tke infarkt. No mne sa nezdá, že by prírodné kmene živené na bielkovinách a tukoch živočíšneho pôvodu nejak neprosperovali, práveže NAOPAK ....
Ta kyselinotvornost masa by měla být normálně měřitelná, pokud jsem to celé špatně nepochopila (což je taky možnost). Proč to ale všechny tak zajímá? Chápu, že jsou potraviny (třeba meloun), které jsou skvěle využitelné pro jednorázovou alkalizaci organismu a to může být hodně užitečné, ale jídlo je snad určené pro dodávání živin. Vyrovnávání acidobazické rovnováhy probíhá primárně dechem. Takže pokud člověk špatně dýchá - a většina lidí špatně dýchá - tak je udržování acidobazické rovnováhy v těle pomocí jídla jen taková berlička. Primární má být dýchání.
Proč se tady o tom tak vykecávám
Přírodní národy dýchaly zpravidla správně, takže nemuseli řešit nějakou zeleninu. U průměrného moderního člověka ale klidně může přebytek masa škodit, protože toho dělá špatně opravdu mnoho (stres, nedostatek pobytu na slunci, chybné dýchání, špatná výživa plodu v těhotenství, hormony ve vodě atd. atd.). Tím neříkám, že přebytek masa škodí všem
A když píšu přebytek, tak myslím konzumaci nad 300-500 g/ den. Ale někomu to uškodit určitě může a je důležité se řídit vnitřními pocity, pokud je má člověk spolehlivé