Podle koho kombinujete potraviny? Koukala jsem na kombinování potravin podle Dr. Sheltona. Jsou níže uvedené informace prosím vás správně? Není mi vůbec jasné, s čím mohu tedy kombinovat např. červenou řepu, mrkev. Někdy si je dělám v odšťavňovači a ještě si do toho přidám třeba okurku a nebo jindy jablko a celer.
Moc děkuji.
Mezi bílkoviny řadíme: ořechy a semínka, suché luštěniny,dužninu kokosu
Mezi škroby řadíme dýně, dužnina kokosu, , artyčoky mrkev, červená řepa
Neutrální řadíme : zelené fazolky, fazolové lusky, tuřín, olivy
Mezi polosladké ovoce řadíme : meruňky, brusinky, borůvky, jahody, nektarinky, maliny, ostružiny, sladký angrešt, mango, bezinka, oliva, čerstvý fík, sladké jablko, třešně sladké, sladké broskve,
Mezi kyselé ovoce řadíme : pomeranče, ananas, kyselé jablka, kyselé ryngle a švestky, citróny, grepy, kyselé broskve, limetky, kyselé víno, rajčata, višně, kyselý angrešt, kyselé hrušky
1) Všechno co obsahuje v dužnině semena jsou plody (napr. rajčata, okurky a dýně) nekonzumovat se zeleninou. Maximálně se zeleninou chudou na bílkoviny a škroby. Rajčata nekombinujte s žádným ovocem, ale maximálně je lze kombinovat s listovou zeleninou bez obsahu škrobu.
2) Ovoce jíst jen jako samotné... a když kombinovat tak jen kyselé s kyselým či polosladkým nebo sladké se sladkým či polosladkým, ale nikdy né kyselé se sladkým...
3) Avokádo nejlépe kombinovat s neškrobouvou zeleninou, s kyselým ovocem ale nikdy ne se sladkým ovocem.
4) Bílkoviny kombinovat se zeleninou neobsahující škrob. Zelenina chudá na škrob se hodí k zelenině, která je zároveň i ovocem jako rajčata (ne sladká a kyselinu obsahující plodová zelenina).
5) Cukr, sirupy a sladidla včetně medu by se neměly nikdy užívat k dochucování žádné potravy.
6) Když už tuky (oleje apod), tak pouze se zeleninou neobsahující škrob nebo na škrob velmi chudou.
7 ) Melouny pouze samostatně.
Zeleninu neobsahující škrob můžeš kombinovat mezi sebou, nebo s proteiny a nebo se škrobem ale nikdy ne s proteiny a škrobem současně.
9) Mléku se vyhni a pokud už tak jen samostatně.
10) Kyselé by se nikdy nemělo konzumovat se škroby – např. obilné kaše s jablky a nehledě na to kdyby k tomu ještě přidal med nebo hrozinku.
11) Kyselé ovoce a bílkoviny- Citrusové ovoce, rajčata, ananas, jahody a další kyselé plody by se neměly kombinovat se sýry, vejci, ořechy
12) Sladké ovoce : a škroby - Špatná kombinace. Cukru obsaženému ve sladkém ovoci by nemělo nic bránit průchodem žaludkem do dvaceti minut.
13) Bílkoviny a tuky: Špatná kombinace. Jestliže potravina obsahuje bílkovinu obsahuje zároveň už i tuk vhodného složení. Naše tělo si vystačí s minimem tuků. Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností a nepoužívejte jiné tuky než tuky Avokáda a ořechů.
14) Bílkoviny a jiné bílkoviny: Špatná kombinace.
15) Škrob a tuky: Špatná kombinace. Tuk brzdí odchod stráveného škrobu do střeva a to vede ke kvasu. Jestliže jíte tuky s listovou zeleninou a natěmi, pak je jejich brzdná schopnost pozastavena.
16) Škrob a jiné škroby: Špatná kombinace. Následky jsou ještě horší než u jiných kombinací. Zeleninu s mírným obsahem škrobu lze kombinovat se zeleninou s větším obsahem škrobu např. mrkev a brambory, ale nikoliv s obilninami a luštěninami.
Avokádo : Nejlépe je jíst s listovou zeleninou a natěmi, Dále pak lze avokádo kombinovat s nakyslým nebo kyselým ovocem. To je dokonce lepší kombinace než když se kombinuje listová zelenina s ovocem. Protože avokádo obsahuje málo bílkovin, lze jej zkombinovat i s brambory nebo jinými škrobovitými jídly za předpokladu, že součástí této kombinace je i listová zelenina. Avokádo by se nemělo nikdy kombinovat s ořechy a semeny.
Nakyslé ovoce lze kombinovat se sladkým ovocem... zejména když chceme dosladit pro lepší chuť. Pro lidi s oslabeným trávením jsou banány však nejlepší jako samostatné jídlo. Ostatní je mohou zkombinovat s datlemi nebo rozinkami, sladkým hroznovým vínem a jiným sladkým ovocem a listovou a naťovou zeleninou. Sladké a sušené ovoce by se mělo používat zřídka, protože cukr je vněm koncentrovanější a snadno může dojít ke kvasu když se neodhadne kyselost ostatních plodů v kombinaci. Proto je vhodnější toto ovoce vždy kombinovat jen s listovou a naťovou zeleninou.
Kombinovat ovoce jen s čerstvou listovou a naťovou zeleninou. Tyto kombinace ještě dokonce zlepší trávení ovoce.
Listová zelenina se velmi dobře hodí ke všem jídlům a měla by tvořit většinu vašeho jídelníčku. Během týdne jezte rozmanité druhy zeleniny jak je to jen možné. Zelenina především bez obsahu škrobu zanechá žaludek beze změny, pokud ovšem nepoužijete nějakou olejnatou zálivku která celé trávení zkomplikuje.
Vyhněte se příliš zralému ovoci, to je rovněž jedna z příčin zažívacích potíží.
Obiloviny a luštěniny je nejlépe jíst naklíčené. Klíčením přejdou do stavu živé zeleniny a jsou obohaceny kyslíkem. Staly se tedy potravou předtrávenou. Jiné semena lze klíčit také.
Vodu - Nepijte však během jídla ani po jídle (v závislosti na složitosti kombinace) abyste neředily trávící enzymy.
Tabulka kombinování potravin podle Dr. Sheltona
B Š T MV-S MV-K Z-NŠ-V Z-S O-K O-P O-S-S M
B -- -- -- -- -- + + -* -- -- --
Š -- + + -- -- + + -- ++ - --
T -- + + ++ ++ + + + + + --
MV-S -- -- + + + - - ++ ++ -- --
MV-K -- -- + + + - - ++ ++ ++ --
Z-Č-V + + + - - + + - ++ - --
O-P -- -- + ++ ++ - - + + + ++
O-K -- -- + ++ ++ ++ ++ + + - ++
O-S-S - - + - ++ - - - + + ++
M -- -- -- -- -- -- -- -- ++ ++ +
Vysvětlivky:
B = Bílkovina
Š = Škrob
T = Tuk
MV-S = Mléčné výrobky sladké
MV-K = Mléčné výrobky kysané
Z-Č+V = Zelenina čerstvá + vařená
Z-NŠ+V = Zelenina neškrobová + vařená
Z-Č = Zelenina čerstvá
O-P = Ovoce polosladké
O-K = Ovoce kyselé
O-S+S = Ovoce sladké + sušené
++ = Skvělá kombinace
-- = Špatná kombinace
+ = Dobrá kombinace
- = Snesitelná kombinace
* Kyselé ovoce jde skvěle s ořechy.