Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 12:29 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned kvě 02, 2010 10:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Sikora píše:
Chtěl by se zeptat zde zkušených!Pořídil jsem si před týdnem houbu tibetskou na kefír a chtěl bych ho vyrábět 2 l. Jetli obsah té houby stačí a jestli za 24 hodin budu mít hotový kefír??

To záleží na množství houby a daných teplotních podmínkách, na 0,5 litru stačí jedna plná polévková lžíce zrn a při pokojové teplotě je hotový za 24 hodin.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned kvě 02, 2010 11:54 pm 
Offline

Registrován: stř úno 10, 2010 11:46 pm
Příspěvky: 15
Ačkoliv v podstatě neustále daruji chrchlíky kamarádům a dalším zájemcům, zatím mi jich pořád dost zbývá a dle Vaší předchozí odpovědi zjevně používám více kefírových zrn než je třeba (tak 3-4 polévkové lžíce na půl litru). Je v tom nějaký problém? Výsledný kefír bývá velmi hutný ...
Dále bych měl ještě dotaz k tomu, zda chrchlíkům vadí, když polovinu týdne pracují na nepasterizovaném kozím mléce a polovinu na pasterizovaném kravském mléce (nedostanu se bohužel ke kozímu tak často). Zatím jsem žádné problémy nespozoroval, ale nerad bych jim zbytečně "ubližoval". Díky moc za odpověď!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 03, 2010 6:20 am 
Offline

Registrován: pon bře 23, 2009 8:52 am
Příspěvky: 101
Houbička se mi začala množit. Ta původní se hodně zvětšila. Chci se zeptat. Dá se používat ta stará - nevím, do jakých rozměrů může vyrůst, nebo se postupně vyměňuje za nové? Ještě mám jeden postřeh, zatím se mi moc nedaří udělat kefír z nepasterizovaného kozího mléka tak jako z kravského pasterizovaného. Po 24 hodinách je poněkud řidčí s koušíčkama sraženin. Jak ho nechám déle, tak se mi to spíš srazilo, než aby to víc zhoustlo...?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 03, 2010 7:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jaroslavx píše:
Ačkoliv v podstatě neustále daruji chrchlíky kamarádům a dalším zájemcům, zatím mi jich pořád dost zbývá a dle Vaší předchozí odpovědi zjevně používám více kefírových zrn než je třeba (tak 3-4 polévkové lžíce na půl litru). Je v tom nějaký problém? Výsledný kefír bývá velmi hutný ...
Dále bych měl ještě dotaz k tomu, zda chrchlíkům vadí, když polovinu týdne pracují na nepasterizovaném kozím mléce a polovinu na pasterizovaném kravském mléce (nedostanu se bohužel ke kozímu tak často). Zatím jsem žádné problémy nespozoroval, ale nerad bych jim zbytečně "ubližoval". Díky moc za odpověď!

Ne to je v naprostém pořádku, více nevadí, naopak máte ideální velice hustý produkt, který vypadá skoro jako řidší jogurt a sotva teče. To střídání mléka podle mého názoru nevadí, ani v přírodě se nevyskytuje standardizované mléko, to je výmysl člověka. Příroda má ve své nekonečné moudrosti ráda velké rozdíly a stále se cosi mění.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 03, 2010 8:19 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Petra píše:
Houbička se mi začala množit. Ta původní se hodně zvětšila. Chci se zeptat. Dá se používat ta stará - nevím, do jakých rozměrů může vyrůst, nebo se postupně vyměňuje za nové? Ještě mám jeden postřeh, zatím se mi moc nedaří udělat kefír z nepasterizovaného kozího mléka tak jako z kravského pasterizovaného. Po 24 hodinách je poněkud řidčí s koušíčkama sraženin. Jak ho nechám déle, tak se mi to spíš srazilo, než aby to víc zhoustlo...?

To je otázka zda máte té houby dost, třeba to bude chtít ještě chvilku množit a výsledný produkt bude mít jinou konzistenci. Houba zase tak moc nevyroste, ona se pak začne dělit a roztrhne se při manipulaci na dvě menší. Také není vhodné ji dávat do naprosto čerstvého mléka, těsně po nadojení, měl by tam být odstup alespoň 6 hodin.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 03, 2010 10:20 pm 
Chtěla bych se zeptat, jak správně skladovat tibetskou houbu, kterou mám navíc. Nechci z ní ted nějakou dobu dělat kefír, ale chci si ji ponechat. Nevím ale, jak, jakou dobu a při jaké teplotě ji skladovat, aby se nezkazila a uchovala si své léčivé účinky?
Ještě jedna otázka. Nedávno jsem zapomněla po 24 hodinách vyndat houbu z mléka a nechala jsem ji v tom mléce dva dny při pokojové teplotě. Vadí to něčemu?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte kvě 04, 2010 7:19 am 
Offline

Registrován: sob lis 14, 2009 10:07 pm
Příspěvky: 109
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda na výrobu domácího kefíru lze využít místo kozího mléka nepasterizované ovčí mléko? Má ovčí mléko stejné kvality a účinky nebo je lepší se ho vyvarovat? Děkuji moc. I


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte kvě 04, 2010 8:27 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
Chtěla bych se zeptat, jak správně skladovat tibetskou houbu, kterou mám navíc. Nechci z ní ted nějakou dobu dělat kefír, ale chci si ji ponechat. Nevím ale, jak, jakou dobu a při jaké teplotě ji skladovat, aby se nezkazila a uchovala si své léčivé účinky?
Ještě jedna otázka. Nedávno jsem zapomněla po 24 hodinách vyndat houbu z mléka a nechala jsem ji v tom mléce dva dny při pokojové teplotě. Vadí to něčemu?

Krátké vynechání, tak do jednoho týdne není problém, prostě ji necháte v mléce v ledničce a tam týden klidně vydrží. Většinu lidí pak napadne ji na delší dobu zmrazit, ale normální zmražení moc vhodné není, lepší je houbičky opláchnout převařenou vodou a necháme je usušit v přežehleném bílém papírovém či plátěném pytlíku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným uzávěrem (můžeme je i zasypat sušeným mlékem) a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživeni je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko – kefír nezíská čistě nakyslé aroma. Trvá to od 4 do 10 dnů. Zamraženi uchová zrna dva měsíce nejvýše. Houbičky opláchnout převařenou vodou jako u sušeni vložíme zrna do nádoby, nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit zrna na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1 : 3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, (vždy o trochu větší množství), až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte kvě 04, 2010 8:37 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Inka píše:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda na výrobu domácího kefíru lze využít místo kozího mléka nepasterizované ovčí mléko? Má ovčí mléko stejné kvality a účinky nebo je lepší se ho vyvarovat? Děkuji moc. I

Kozí mléko je nejlepší, ale ovčí také není problém, já s ním zkušenosti nemám, ale pokud vím, tak je dost tučné, což by mělo dávat kefír vysoké kvality, nicméně to takto dokážu odvodit pouze teoreticky. Pokud to vyzkoušíte, tak to sem napište, určitě to může hodně lidí zajímat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 05, 2010 7:47 am 
Offline

Registrován: pon bře 23, 2009 8:52 am
Příspěvky: 101
Uvítám nějaké postřehy ohledně kefíru.Pořád se mi ho nedaří udělat z kozího čerstvého mléka. Dodržela jsem odstup 6 hodin od nadojení. Ráno zaliju houbu (přidala jsem víc houby), večer už je malinko hustší, vypadá, že to do rána dojde, a ráno ejhle...vodová sraženina.. Předpokládala jsem, že se na tom nedá nic zkazit \":-)\" Kolegyně to má zrovna tak. Má to ze stejného mléka. Máme ho uskladněné v plastové lahvi v lednici od neděle. Co se týká tučnosti jsem se dočetla kolem 3%, což by taky nemělo mít vliv....?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 05, 2010 8:00 am 
Offline

Registrován: úte led 12, 2010 8:11 pm
Příspěvky: 68
Bydliště: Praha 5-Smichov
No ja tedy nevim co si predstavit pod pojmem "vodova srazenina", ale to,ze se se to zdrcne je ok,oddeli se jen syrovatka od zbytku.U me je to tak,ze kdyz se to srazi-je to hotove.Kdyz jsou houbicky in,tak je syrovatka dole,kdyz jsou out,tak se syrovatka tvori nahore.Pokud chci mit husty kefir hned,tak brckem vypiju syrovatku co je dole a houbicky prendam plastovou lzickou jinam.Nebo se to zamicha a je to ridsi.V zasade to necedim,ale jen prendavam,zustava tak trochu kefiru na houbickach a rychleji se to pak vyrabi.Prdacka rychlost je ,kdyz se da do sklenice pomer hub a mleka 1:1,to vali jak sileny \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 05, 2010 8:47 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Petra píše:
Uvítám nějaké postřehy ohledně kefíru.Pořád se mi ho nedaří udělat z kozího čerstvého mléka. Dodržela jsem odstup 6 hodin od nadojení. Ráno zaliju houbu (přidala jsem víc houby), večer už je malinko hustší, vypadá, že to do rána dojde, a ráno ejhle...vodová sraženina.. Předpokládala jsem, že se na tom nedá nic zkazit \":-)\" Kolegyně to má zrovna tak. Má to ze stejného mléka. Máme ho uskladněné v plastové lahvi v lednici od neděle. Co se týká tučnosti jsem se dočetla kolem 3%, což by taky nemělo mít vliv....?

Členka Maria vám to píše správně, to se prostě vlivem délky výroby již odděluje syrovátka, ale to rozhodně není na závadu. Když se to postupně vychytá, tak vám na tom nic divného nepřijde, většina lidí je zblblá vzhledem těch nepřirozených krémevitých jogurtů a kefírů z obchodu, ale to je vyladěno chemikáliemi a přídavnými látkami, třeba se tam mimo jiné melou vepřové kůže, čili dobrou chuť. Buďte ráda za to co máte a spíše si postupně zvykněte, že zdravé jídlo vypadá jinak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 05, 2010 8:53 am 
Offline

Registrován: pon bře 23, 2009 8:52 am
Příspěvky: 101
Mě jen překvapil rozdíl, když jsem to dělala z paster. kravského. S výrobkama z obchodu bych se to ani nesnažila porovnávat. Jinak se tomu samozřejmě nebráním, pokud i takhle to může vypadat. Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 05, 2010 10:39 am 
Je možné nechat tibetskou houbu v mléce 48 hodin při pokojové teplotě?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 05, 2010 7:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
Je možné nechat tibetskou houbu v mléce 48 hodin při pokojové teplotě?

Ano, to by jí nemělo nijak vadit, akorát kefír bude kyselejší.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 12 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz