SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Cital som, ze probiotika je dobre kupovat len ak su skladovane v chladnicke, a po nakupe ich tam treba skladovat aj doma.
Odpada teda nakup probiotik zo zahranicia (iHerb), nakolko budu putovat X dni kym sa ku mne dostanu ? Prisli by znehodnotene, mozno uplne ?
Dakujem za odpoved/nazory...
Kazde probiotikum ma uvedeny pocet kultur (CFU) v case vyroby. Ten sa po case znizuje. Podla toho, o ake probiotika ide, akym sposobovom su "deaktivovane", zavisi to aj od vlhkosti, aj od teploty.
V mnohych sa uz po pol roku od casu vyroby, nenasli prakticky ziadne aktivne CFU... to su take, ktore sa pri vhodnych podmienkach (v crevach) dokazu prebrat k zivotu. (CFU - colony forming units - cize tie, ktore dokazu vytvarat kolonie)
Su vsak aj take firmy, ktore si davaju zalezat na tom, aby boli ich probiotika odolne... su to mikroorganizmy, ich kvalita a odolnost, tiez zavisi od toho, akym sposobom boli pestovane, vyslachtene, atd... zavisi to pri idealnych podmienkach skladovania. Znizena teplota, predlzuje trvanlivost, ale po otvoreni, zase zvysena vlhkost, vyrazne znizuje trvanlivost. Treba vediet, o com to je. Cize vzdy otvarat flasu len s par tabletkami, a tu potom dosypat. Respektive, ak pride vacsie balenie probiotik, rozsypat ich do malych vzduchotesnych flasiek, napriklad po 20 kusoch. Niektore probiotika su preto v takom foliovom obale ako lieky. Tam potom nehrozi problem vlhkosti.
Niektori vyrobcovia uvadzaju aj pocet kultur v dobe expiracie, respektive dalsie udaje o tom, ako sa pocet CFU v priebehu casu znizuje (naprikald, po 6 mesiacoch ich je tam stale 90%). Nieje to ale jeho povinnost. Vzdy je lepsie kupovat probiotka, ktore maju uvedene CFU aj v case expiracie, co byva vacsinou 24 mesiacov. Niektore probiotika maju uvedene len tento udaj. Tie najodolnejsie probiotika to maju tak, ze sa znizi ich pocet napriklad len o polovicu, co je velmi dobra kvalita (teda v case vyroby ich je napriklad 10 miliard, po 24 mesiacoch stale 5 miliard). To je dolezity udaj, lebo ide prave o to, kolko ich tam je, ked ich beres, nie kolko ich tam bolo v case vyroby.
Su aj druhy, ktore su tepelne odolne. To znamena, ze pri bezne teplote v rozmedzi 15-30 stupnov, sa nijak vyrazne neznizuje ich pocet, vzdy vsak plati, ze pri nizsej teplote, ako v ladnicke, pod 10 stupnov, sa predlzuje ich trvacnost. Nieje teda nutnost sa bat, ze by sa po ceste, ktora trva par dni, pokazili. Ale to plati len pre teplotne stabilne probiotika. (v sucasnosti je uz takych vacsina).
Tie co boli predtym, sa museli udrzovat v chlade, lebo v teple sa mohli pokazit pomerne rychlo, aj behom niekolkych dni. To ale neboli "zakonzervovane", ako sa to teraz robi. Oni ich donutia, aby sa hybernovali, a tym padom sa ako kazda bakteria stavaju velmi odolne a trvacne, lebo prejdu na iny druh metabolizmu. Vtedy im neskodi ani dlhsi pobyt mimo chladu.
Ak kupujes teplotne stabilne probiotika z Iherbu, nemusis sa bat, tej cesty. Daj ich do ladnicky, len pozor na tu vec s vlhkostou, urob to ako som napisal. Typickym prikladom dobrych probiotik, ktore su aj tepelne aj kyselinovo stabilne, su od Healthy Origins, 30 bil CFU (30 miliard CFU, po anglicky miliarda - bilion)
Ta cesta teplom ich teda znehodnoti mozno tak o 0,1% je to zanedbatelne.
Momentalne sa z iherbu/amazonu oplatia iba tieto Heathly Origins, Jarrowdophilus, PRO-15, PRO-15 advanced, alebo Innovix labs. Ostatne su takmer vzdy 2x drahsie, a ponukaju v podstate to iste, niekedy este menej. Niektore su o nieco lepsie, ako tie co som vymenoval, ale neraz byva cena aj 2,5-3x vyssia.
SemTamTuPrídem píše:
Diky za odpoved.
Chcel by som kvasit cerstvu zeleninovu stavi za pomoci probiotickeho prasku z toboliek (klasicke mliecne kvasenie za pomoci soli mi doma nejak plesnivie, a to mam na to specialne pomocky...)...
Odporucil by si mi nejake konkretne ?
Ak by som chcel naraz kvasit 2 litre cviklovej stavy (za 20 dni by som spotreboval, kvasil by som v izbovej teplote 2 dni, a potom uchovaval v chladnicke), asi kolko miliard probiotickych bakterii by na to bola potreba ?
Hmm.....
Bohuzial, v tomto ti neporadim. Nelaka ma kvasit stavy a tak som nerobil ziadne prieskumy, ani nic. Stavy vzdy pijem cerstve. Musis to nejak vyexperimentovat sam. Probiotika takisto pouzivam len na to, na co su urcene, teda aby da dostali do criev. Neviem, ci to bude fungovat v stave. V mliecnom vyrobku niektore funguju. Takisto, mozno to vyhra len jeden druh, teda tie ostatne tam budu zbytocne. V crevach to moze fungovat ale inak a mozu sa tam usidlit aj viacere druhy, v roznych castiach creva.