SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Uzivate niekto chlorid horecnaty a chlorid draselny SPOLU S JEDLOM, zmiesane v nom ? Sedliacky rozum mi hovori, ze tak by sa mali tieto dva mineraly lepsie vstrebat, nez ked sa konzumuju rozpustene vo vode, napr. hodinu pred jedlom alebo 3 hodiny po jedle...
Jedlo obsahuje popri B, T a S aj rozne mineraly, vitaminy (v pripade suroveho aj enzymy)... Tieto latky by podla mna mali vstrebavanie chloridov horcika a draslika zefektivnit, navyse ked sa jedlo akonzumuje este s koreninami tylpu himalajska sol, cierne korenie, skorica, kurkuma, chilli, atd..... Pri jedeni sa vylucuje do zaludka HCL, a ta je nevyhnutna na vstrebavanie/asimilovanie mineralov zo stravy... Ked si clovek da napr. nalacno pohar a vodou v ktorej rozpusti chlorid horecnaty ci chlorid draselny (alebo obe naraz), tak som presvedceny, ze sa ich do organizmu vstrebe menej...
Mam pravdu ?
Dnes som si dal do jedla (klicena varena ryza, hovädzie mäso, nepasterizovane maslo, megahusty vyvar, koreniny, trochu masti, miso pasta) pol lyzicky chloridu horecnateho (hexahydrat) a stvrtinu lyzicky chloridu draselneho. Jedlo mi chutilo, obaval som sa ze nebude... Takze ma to potesilo.
Ja to tak robim, ze tam pridavam chlorid draselny, zmiesany s himalajskou solou. Tie jedla chutia podobne, ako ked to solis normalne, a urcite je to zdravsie. Draslik a sodik maju byt v urcitom pomere. Drasliku by mali byt 4 diely a sodiku 6 dielov. Takou solou by sa malo solit. Skusal som to vsade, v polievkach, v rizote, omackach, nikde nebol problem. Ta sol chuti trochu inak, ale nie horsie.
Horcik to uz je ina kava, ked ho tam pridas dost, zmeni to chut jedla, dost zhorkne. Niekde to nevadi, inde to zas vadi. Treba vyskusat. Ja ale aj tak radsej ten chlorid horecnaty prijimam oddelene.