Jarda píše:
Slovo Šakti má obrovské množství významů tedy neumím odpovědět, musel bych znát přesně co pod tím pojmem myslíte. Popište postup, nebo složení, ať se bavíme o konkrétních věcech.
GHÍ + Ajurvéda = ŠAKTI
Ajurvedská medicína věří, že ghí posiluje ojas – zdravé tělo, je zdrojem životní energie, je základem imunity, tělesné i duševní pohody. Dále se považuje za výborný posilující prostředek nervové soustavy. Podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje tak nutriční hodnotu potravin, a to proto, že vitamíny A, D, E, K jsou rozpustné pouze v tucích.
ŠAKTI
Jedná se o ojedinělou ajurvédskou recepturu, která byla od nepaměti součástí jídelníčku severoindických zápasníků. Jejím složením je přesný poměr ghí, mandlí a medu.
I když se ghí připravuje z másla, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ayurvédě platí za elixír života, protože má omlazující a regenerační účinky. Zároveň napomáhá detoxikaci organismu, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku a odvádí je z těla ven. Dále podle Ayurvédy pomáhá tělu všeobecně vyvinout fyzickou sílu a vitalitu a vyživuje nervovou soustavu, mozek atd... Pokud je ghí smícháno s bylinami nebo jinými surovinami, má schopnost zvyšovat jejich léčebné účinky.
Mandle vyvracejí mýtus, že vegetariánské jídlo neobsahuje protein. Mandle obsahují dvacet procent proteinu, což je množství, které těžko budeme hledat u jiných rostlin. Mandlím Ayurvéda přisuzuje moc dávat celkovou výživu tělu, plícím, sílu mysli, paměť a zápasníkům rychlost. Podle této tradice má také pozitivní vliv na reprodukční orgány.
Z Ayurvédského hlediska je med léčivě výživný pro tělo a přisuzuje se mu pozitivní vliv na oči, detoxikační účinky pro tělo a schopnost léčit astma. Pomáhá také při léčení zranění.
Kombinací těchto surovin je šakti tradičně používáno pro osoby s těžkou fyzickou i mentální zátěží, pro ty kteří si chtějí udržet dobrou kondici anebo čistě jenom jako „dobrůtka“ s vyváženým vlivem na naši mysl.
Doporučené množství nemá hranic.
Konzumační teplota je ideální mezi 25 až 30 st., tj. teplota kdy ghí začíná kapalnět.
Více zde:
http://www.zdravejistazit.cz/abeceda-po ... aviny/ghi/