Nadšeně hlásím, že jsem vyrobila svůj první jogurt a je to úplná paráda!
Děkuji moc pefimu za návod!!
Já jsem osoba líná a vzala jsem to tak jednoduše jak to šlo:
1)koupím čerstvé mléko z obchodu (bohužel pasterované, ale co už), nebo čerstvé od farmáře - použila jsem OLMA teď mám OLMA bio.
2) ohřála jsem ho na cca 40 stupňů (byli to teplejší než můj prst
)
3) nalila do čistých skleniček, nasypala 1/2 kapsle probiotik od California GOLD (určitě nejlepší probiotika na trhu, sama na sobě cítím jak mi dělají dobře, ale počkejte na výsledky toho jogurtu!). Dávala jsem jen půl a půl kapsle, skleničky od přesnídávek. Do každé jsme ještě nalila zákys od Beskydu (farmářský, ano, někteří můžete být na tento termín alergičtí, prostě v obchodech ho nehledejte, tohle mám z lokálního obchůdku a opět, skvělá kvalita za super cenu 30 Kč/litr) a zamíchala, přiklopila víčko.
4) dala do pomalého hrnce na 16 hodin na 38°C (mám multicooker a má i program jogurty).
5) dnes ráno vyndala, dala na 3 hodiny do lednice a tradaaaa, domácí jogurt, krásné hustý (uznávám, že úplně holandia to ještě není) na světě! Super na tom je to, že tam máte spoustu bakterií, cenově to vyjde jen o chlup lépe než holandia (litr mléka min 20 Kč, holandia 0,5 kg za 20 Kč... Takže kecám! Vyjde to o polovinu levněji!!! )
5) snídám
Jaké máte zkušenosti s výrobou jogurtu? Pefi ještě psal, že dává inulin od valosunu, no já jsem na to moc šetřivá (ok, prostě jsem to vyzkoušela bez toho a funguje to taky).
Jogurtujete? Jsem z toho vážně nadšená, protože manžel kefir moc nemusí, ale bílé jogurty miluje a tohle jíst určitě bude, takže vyřešené zdravé jogurty!