Verona píše:
Děkuji za názory. Snad se najde i někdo, kdo má osobní zkušenost s parazity a očistou těla v tomto směru. To, že je strava alfou - omegou zdraví člověka je mi známo a nerada bych rozvíjela diskusi tímto směrem, pokud to přímo nesouvisí s parazitální detoxikací. Nejsem úplně neznalá zásad zdravého stravování, snažím se jíst pokud možno zdravě, ale úměrně tomu, abych mohla fungovat s dvěma malými dětmi a jedním dospělým masožravcem
Ale k parazitům - jsou tu ještě další ukazatelé, kteří by mohli nasvědčovat možné parazitální nákaze. Mám oblasti hlavy znamínko vystouplé asi 0,5 cm a stále se zvětšující a svědící. Dočetla jsem se v článku jedné ruské lékařky, odbornice na parazity, že někdy se tělo snaží tímto způsobem parazity izolovat od životně důležitých orgánů. Znamínko jsem si chtěla nechat odstranit, ale nejsem si jistá, zda si spíš nepřitížím.
Očista střev, jako je např. klystýr by nejspíš nevyřešila problém s parazity celkově, pokud migrují po celém těle a usadí se třeba v mozku nebo v jiném orgánu. To je můj názor, ale možná se mýlím.
Na trhu se objevuje spousta bylinných antiparazitik, ale jsou poměrně drahé a nevím, jestli stejně tak i účinné. Pokud by měl někdo s těmito preparáty zkušenosti, budu ráda, když napíše.
Můj názor je, že (bio) maso z pasoucích se zvířat je většinou zdravé, pokud ho člověk dokáže strávit, takže v žití s "masožroutem" asi nebude problém. To spíš s "pečivožravcem", ale i tam se to dá obejít přes různé alternativy, které jsou méně škodlivé, i když pracné.
Pokud nemáte s parazity akutní problém, který Vás v tomto okamžiku nějak ohrožuje, tak máte spoustu prostoru to řešit nepřímo a bezpečněji, než přes nějaké drsné odparazitovávání, které může a nemusí přinést výsledky, které čekáte.
Většina "zásad zdravého stravování", o kterých se člověk dočte, jsou celkem nesmysly. Případně je to funkční jen krátkodobě nebo jen pro menšinu lidí. Takže nevím, jestli děláte dobře, že takhle šmahem odbýváte pokusy řešit jídlo dosti nicneříkajícím sdělením, že zásady zdravé výživy znáte...
Jestli máte (mimo jiné) v zažívacím traktu parazity, tak se můžete celkem spolehnout na to, že Vám nebude fungovat spousta složitějších funkcí, jako je například konverze provitaminu A na vitamin A, která funguje v podstatě jen velmi zdravým lidem v produktivním věku. Proto doporučuji např. vnitřnosti a jiné živočišné zdroje - vitamin A se v rostlinných zdrojích nevyskytuje, pouze provitamin A. Stejně tak jiné látky jsou pro tělo snáze zpracovatelné, pokud je jíte v podobě, která je blízká Vašim tkáním. Pokud máte v žaludku dostatek HCl, tak jsou podle mě živočišné zdroje vhodnější než rostlinné zdroje pro lidi, kteří mají problémy s parazity a kvůli tomu méně efektivní trávení. Samozřejmě si to každý musí vyzkoušet sám, žádná výživová rada nefunguje všem. Ale rozhodně Vám proti parazitům nijak nepomůže, když budete podvyživená.