eliik.black píše:
Dobrý den pane Jardo (zdravím také ostatní účastníky fóra),
v květnu mi byla zjištěna snížená činnost štítné žlázy (patrné změny na štítné žláze vč. zvětšení - ultrazvuk), výsledky z krve přitom říkají, že jsem zdravá. Dělala jsem si kožní test a mám málo jódu, i když skvrna zmizí později než manželovi, který má štítnou žlázu v pořádku. V červnu jsem dle Vašich rad začala s lugolem (vystoupala jsem na 80 kapek denně), k tomu užívám selen (3 tablety, každá 100 µg) a vitamín E (2 tablety, každá 400 I.U.).
Byla jsem teď po 3 měsících na dalším vyšetření a paní doktorka našla "chronický zánět štítné žlázy". Podivovala se, že na minulém vyšetření nebyl (pravdou je, že minule mě vyšetřoval někdo jiný, ovšem jednalo se o velmi zkušenou doktorku). Je možné, že užívání lugolu mohlo způsobit takovou změnu k horšímu?
Nyní ještě přemýšlím, zda bych s užíváním neměla přestat, protože teď nevím, do jaké míry mi štítná žláza funguje a v případě, že nefunguje, tak "Hrdličkova medicína" doporučuje lugol neužívat
Moc děkuji za vyjádření
Ten selen berete v docela velké dávce, přebytek by se měl vyloučit pocením, v opačném případě by mohl být toxický. Děláte nějaký sport nebo chodíte často do sauny, aby Vám to časem nedělalo problémy?
Vitamin E může také způsobit značné potíže, pokud nekoupíte doplněk, ve kterém je směs všech osmi jeho forem. Pokud berete nějakou levnější variantu, může Vám užívání jedné formy vitaminu E zabránit ve vstřebávání těch ostatních (také důležitých) z potravy. Takže pokud jde pouze o jeden tokoferol nebo jen 2-3 různé tokoferoly, tak bych jej doporučovala vysadit.
Co se lugolu týče, určitě ho nevysazujte náhle. Já jsem to několikrát udělala a vždy mi začaly hodně padat vlasy. Na Vašem místě bych snížila dávku a uvidíte, co se stane.
Nicméně chronický zánět čehokoliv se rozvíjí docela dlouho, asi jste ho tam měla už předtím. Lékařům tento typ informace často nestojí za zmínku - chronické záněty totiž většinou neléčí.