Jarda píše:
Nakonec za názor že je země kulatá se také umíralo na hranicích a kupodivu asi placatá není i když šlo o "vědecký" a nezpochybnitelný názor.
Zeměkoule (sic) je "placatá". Jedná se o nekonečně tenkou (ideální) plochu, která jest nekonečně rozlehlá (laické vyjadřování), ovšem má okraj, hranici. Přesto nemá dvě strany ("horní" a "dolní"). Co více laicky říci? Model je jasný, jen slov se nedostává .... Zmíněné vlastnosti totiž nepředstavují logický protimluv, tedy jsou přípustné.
Nejde o to, zda je Zeměkoule placatá. Jde o to, zda taková býti může. Může.
Princip korektního uvažování, vyjadřování a postoje ku proklamacím či dokonce názorům druhých jest ten, že všechny modely, které jsou funkční (logicky úplné) jsou přípustné.
Princip tolerance a sounáležitostmi mezi lidmi jest ten, že pokud někdo preferuje model jiný než je ten můj, logicky ovšem úplný, (byť ten můj model popírá), je to můj spolujezdec na téže lodi.
Svět je totiž tvořen mnoha modely světa. Některé se navzájem popírají, ty se tedy ideálně doplňují.
Svět nelze popsati jediným úplným modelem. Při jeho ověřování jest totiž svět tak ovlivněn, že se změní. A volá po modelu jiném.
To je zkušenost materialistů, vědecký přístup ku světu.