Martina z Prahy píše:
Zdravím Jardu i všechny čtenáře.
Je dobře, že se lidé jako vy zamýšlí nad dopady současného stavu civilizace na lidské zdraví. Máte pravdu, že člověk byl uzpůsoben pro jiný způsob života a překotným změnám se tělo nestačilo přizpůsobit. Lidé jsou nemocní, protože jim chybí pohyb a živiny, protože jsou zahlceni toxiny, konzervanty, cukrem a masem, protože nerespektují režim daný přírodou (nespí v noci) atd. Tedy - jsou nemocní proto, že žijí nepřirozeně, v rozporu s přirozenými instinkty a zdravým rozumem. Mnozí lidé ostatně své přirozené instinkty a zdravý rozum zcela ztrácí, což se projevuje mimo jiné i tím, že pouze na základě pár článků z internetu praktikují neustálé klystýry a drastické očisty, přestupují na jednostrannou stravu nebo si amatérsky dávkují různé chemikálie. Takové agresivní zásahy do organismu jsou přece zrovna tak nepřirozené, jako život v současné civilizaci, před jehož dopady se těmito postupy chcete spasit! Váhala jsem, jestli sem vůbec psát, vždyť mi není nic do toho, že se tu skupina nadšenců navzájem chlubí (údajnými) vyloučenými jaterními kameny. Ale když jsem se v diskuzi dočetla, že nějaká matka zřejmě hodlá na základě Jardovy rady léčit svému 5letému synovi zánět nosních dutin projímadlem, tak jsem se rozhodla, že sem aspoň trochu něco napíšu, aby se třeba pár čtenářů vzpamatovalo z naivity a aby si svůj špatný zdravotní stav, který je sem nejspíš přivedl, ještě víc nezhoršili.
...
Loučím se se všemi čtenáři, přeji vám hodně zdraví a radím vám jedno: dnes se na nás valí takové nepřeberné množství nejrůznějších (dez)informací, že nikdo není tak vzdělaný, aby tomu všemu rozuměl, a tak jediná reálná možnost, jak tyto informace vyhodnotit, je filtrovat je svými přirozenými instinkty a elementárním rozumem (pokud ještě máte). Když si například přečtu, že v těle existuje nějaká acidobazická rovnováha a jaké důsledky má její narušení, tak se mi to zdá logické a budu o tom dále uvažovat, neboť doopravdy z vlastní zkušenosti, kdykoli jsem rozhozená, a to třeba i jen psychicky, mám kyselé pH. Ale když si přečtu, že nemám jíst ryby, tak takovou radu prostě nepřijmu, protože tělo mi jasně říká, že ryby jsou pro mě velmi potřebné - mám na ně stále chuť a není to náhoda, protože potřebuji jód kvůli menšímu problému se štítnou žlázou.
V podstatě až na pár věcí souhlas. Ale pan Zajíček má v jedné věci pravdu a to, že postupy čištění jsou staré několik 1000 let, viz ajurvéda apod.
No když už jsme u ajurvédy:
- tak ani Ajurvéda nepropaguje přílišně protěžovat syrovou stravu, naopak staví víc na individualitě člověka a tomu přizpůsobuje jídelníček
- a to se tu neřeší, ale Ajurvéda a i ty 1000 let staré techniky jsou nejen o jídle, ale i o způsobu života! Duchovní očistě, jak jíst, kde jíst, jak spát, pohyb a to vše okolo.
To vše se úspěšně ignoruje, protože přece stačí narvat do těla syrovou zeleninu a ovoce, koloidní stříbra, kyselinu HCL a další a další, případně ještě trochu silnější MMS.
MMS je skvělý příklad absolutní dezinformace: spousta lidí se nalévala MMS a to i v posledních chvílích svého života a nebo i pokud je někde "polechtalo". Příznaky silného zakyselení organismu (nevolnosti a další projevy) byly ale výsledkem čištění organismu!!! A zkuste si najít výsledky ve fóru, jak se tu lidé trávili úspěšně první verzí MMS a řešili, jak je to super. Ale bohužel ani MMS není zázrak. Možná je dobré si MMS2 protáhnout ústa a nos, ale víc ne.
A bohužel tímhle se zaplácá každý dobrý pokus něco opravit.
Příspěvky mladých a neznalých, kteří si přečtou někde na internetu, že jedlá soda s javorovým sirupem léčí rakovinu. A hned to předají dále: zkuste jedlou sodu s javorovým sirupem a hned přidají dávkování.
Kolik takových rádoby úspšných receptů zde koluje, kolik přípravků ve verzi "nevyzkoušeno, může škodit" zde lidé na sobě zkoušejí, aby se za několik let přišlo na to, že to byl omyl?
Kolik lidí vyhodí peníze např. za lék Ukrain, o kterém už teď z diskusí víme, jak pan výrobce spoustu lidí pouze oklamal? A přitom to byl takový zázrak. Zkuste jen na fóru vyhledat, je tu pár příspěvků, kde se prosazuje lék Ukrain. Ne proto, že by to někdo měl ověřené, ale protože někdo uvěřil... A samotný propagátor Ukrainu v ČR (Gosscha TV) už od propagace také upustil, protože pochopil, že jde o podvod.
Ano doktoři nejsou a nemůžou být borci na vše, vždyť oni jenom hádají a testují, co bude fungovat, experimentátoři ale také jenom hádají a testují, co bude fungovat. Případně netestují a jenom blbě radí.
Bohužel, pokud člověk má z pohledu medicíny léčitelné onemocnění, je možno hodně dělat úpravou stravy a životního stylu. Pokud je to z pohledu medicíny onemocnění nevyléčitelné, dá se pomoci. Ale vyléčit se? Mohl by sem napsat příspěvek nějaký vyléčený pacient, který měl nádor 4. kategorie, čili s metastázemi? S tím, že odmítl jakoukoliv léčbu a vyléčil se úplně sám? Budu rád, když se sem přihlásí, popíše, jak se vyléčil a dodá všem naději...