Prochy píše:
Dobrý den,
měl bych několik dotazů ohledně toho, jak se zbavit svých problémů. Mnoho jsem toho již přečetl, ale musím se přiznat, že ve spoustě věcí mám hokej. Začal bych tím, že je mi 18 let a trápí mě především seborrhoická dermatitida (dále SD) a mimo jiné i zahlenění, časté pocity únavy, třes svalů i při málo fyzicky náročné aktivitě (a to odmalička sportuji). Můj první problém (asi v 15ti letech) byl silné akné, kterého jsem se nakonec zbavil až dlouhodobě branými antibiotiky (dobral jsem je asi v 16ti), ale vyhnal jsem čerta ďáblem. Přijde mi, že právě od této doby to jde s mým organismem od desíti k pěti. Nyní jsem ve stavu, že se moje pokožka přestala díky antibiotikům nadměrně mastit, ale výsledkem vlastně je, že se přestala mastit na některých místech úplně. Myslím si, že zejména díky tomu mám nesmírně citlivou pleť, které stačí opravdu málo, aby ihned zrudla. Musím se snažit, abych byl venku v těchto zimních měsících, co nejméně, jelikož pleť se velmi rychle podráždí a zrudne a po té se začne olupovat. S tím souvisí právě SD, která má nejhorší projevy právě v zimě a přechody z minus 5 stupňů do vyhřáté tramvaje ji vyloženě nesvědčí. Jsem na tom psychicky celkem špatně (psychika je dalším faktorem, který ovlivňuje SD), dalo by se říct, že se má nálada mění podle toho, jaký mám stav pleti. Předpokládám, že seborrhoická dermatitida (kterou mám nejenom ve vlasech, ale i po celém obličeji) bude mít původ stejně jako například atopický ekzém v plísních v krvi? Mám si tedy jako první udělat test krve na temném poli? Máte zkušenosti nebo kontakt na někoho v Praze? Z hlediska jídelníčku je to dost složité, jelikož mi moje rodina plně v mé snaze léčit se stravou nepodporuje, musím všechno složitě prosazovat. Zatím jsem se dostal pouze k tomu, že jím ovocné snídaně a občas zeleninové obědy. Večeře se zatím skládá většinou z jídla, co se doma uvaří a já, abych se aspoň částečně přiblížil zdravé stravě si dávám vždy zeleninovou přílohu. I když vím, že čaje moc nedoporučuje, tak myslím, že pravidelné pití zeleného čaje a vody snad nijak neuškodí a určitě je to lepší než to, co jsem pil dříve. Podařilo se mi vyloučit všechny sušenky, limonády a celkově sladké, které jsem dříve miloval. Též jsem téměř vyloučil mléčné výrobky, ale zatím se mi nepodařilo zbavit se chleba a těstovin. To, si dávám jako další cíl, jelikož vím, že jsou to hlenotvorné potraviny a mohl bych se konečně zbavit svého zahlenění (i když doktoři jej přisuzují zúžené nosní přepážce, ale myslim, že v tom to nebude). Aspoň se mi podařilo prosadit používání olivového oleje v naší rodině, což věřte, že nebyla věc jednoduchá. Večer piji kefír z tibetské houby. Vím, že tato úprava jídelníčku je zatím silně nedostačující a sehnal jsem si práci, abych mohl investovat do lepšího jídelníčku a nebyl závislý na rodičích. Právě ale nevím, jak mám jídelníček poskládat a jestli si koupit nějaké konkrétní doplňky (zatím beru pouze biogenní zinek a postupně se uvolňují vitamin C), semena, oleje či byliny, které by pomáhaly především vyřešení problémů, kterými trpím. Mám v hojné míře zařadit fungicidní potraviny do svého jídelníčku? Je nějaká náhrada např. za česnek, který pak nemile zapáchá z úst? Je moje fyz. vyčerpanost a únava a i můj třes svalů též spojený s plísněmi v krvi?
Obdivuji vaše znalosti z této oblasti a smekám před tím, že se s nimi dělíte se spoustou další lidí. Děkuji předem za případnou odpověď.
Problém na pokožce je prakticky vždy v souvislosti s krví a ta zase v souvislosti se stavem střeva, tedy většinou plísně. To vyšetření vám podle všeho podezření potvrdí a pak se musíte zaměřit na vyčištění střeva a likvidaci plísní z organizmu. Co se týká nějakých doporučení, tak mě zavolejte a já se ještě na pár věcí zeptám, abych vám mohl nějak smysluplně poradit. Chleba a těstoviny jsou velice významný zdroj plísní a při takovémto problému jednoznačně vyřadit. Žádná přepážka nikdy nikomu hlen nevytvoří, pokud nemá z čeho a to je vždy špatná strava. Ty fungicidní potraviny jednoznačně ano a hlavně lichořeřišnice může dost pomoci. Únava pramení z překyselení a z toho zase pěkně bují ty plísně, tedy kyselost srovnat a plísně hubit pomocí všech dostupných postupů.