Yushihara píše:
Zdravím, prosím o vysvětlení, mám v tom asi trochu zmatek. Pořád přemýšlím zda být vegetariánem nebo veganem a za nejdůležitější považuji mé zdraví, stejně tak ale zdraví všech ostatních bytostí. (Navíc je otázkou, jestli člověk může být skutečně zdráv, pokud si zdraví buduje na úkor odebírání zdraví ostatním) A tady už nacházíme dost možná první spor je to tak?
Jestli to dobře chápu, tak pokud pojídám jakékoliv mléčné výrobky, vlastně ochuzuji o mateřské mléko živočichy kterým náleží, kteří jsou díky tomu následně buď dokrmování pro ně nepřirozenou alternativou a nebo odstaveni od matky a rovnou utraceni v mládí?
Dále pokud konzumuji med, ochuzuji všechny včelky o jejich přirozenou stravu a jsou zase následně dokrmovány pro ně nepřirozenou stravou, tedy vlastně dlouhodobě oslabovány a degenerovány.
Dále pokud jím vejce? Ochuzuji slepice o mnoho let života, jelikož se díky počtu snesených vajec, dožívají podstatně nižšího věku?
U všeho předpokládám bio nebo domáci produkci, jelikož jíst cokoliv z velkochovů je dle mého názoru morálně neodůvodnitelné (nehledě na to, jakými všemi svinstvy jsou nadopovány), pokud zrovna neumírám pro nedostatek čehosi nebo pokud to zrovna někdo jiný nemá v plánu vyhodit, jak se bohužel často děje. Existuje podle vás nějaké morální řešení, jak jíst něco z výše zmíněného? Nebo je to vždy na úkor přimhouření oka, případně odůvodnění typu vyšší dobro nebo že to vlastně k životu potřebujeme nebo že na to máme díky naší moci jakési právo? Prosím o objektivitu a nezaujatý pohled a omlouvám se za možná hloupé dotazy, ale myslím že né každý v tom má jasno a prosím tedy o objasnění. Moc děkuji za odpovědi
Pokud nechcete řešit výživu do detailu, tak nejzdravější je dle statistik jíst vegetariánsky + k tomu mořské potvory a ryby (což, mimochodem, zvládne člověk fyzicky ulovit i bez nástrojů, jak tu někdo zmiňoval).
Co se týče zabíjení, já osobně mám ve značné oblibě rostliny a proto mě zaráží, když si někdo myslí, že veganstvím ušetří živé tvory. A co ty všechny rostliny, které byly zabity, aby se vegan najedl? A hmyz/myši atd., kteří umřeli, aby bylo možné potravu skladovat? A zajímají se vegani i o to, že oblečení, které mají na sobě, možná vzniklo polootrockou prací někde v Asii?
Já to vnímám tak, že člověk prostě zabíjí a ubližuje, pokud žije, a pokud má pocit, že to chce nějak vykompenzovat, měl by řešit, čím může ostatním zároveň prospět. Pokud ubližovat nechce, tak to řeší jedině prudký duchovní vzestup na úroveň, kde už nemusí jíst vůbec nic a dokáže žít teba v jeskyni. Veganství je takové polovičaté řešení, vhodné leda pro iluzi toho, že člověk “nikomu neubližuje” (není to pravda) a pro podlomení vlastního zdraví při praktikování veganství nad 2 roky.