Jarda píše:
Tak může to mít nejen výhody, ale i nevýhody, protože jak si na ně oči naučíte, tak bez nich budete ty přírodní výkyvy snášet ještě mnohem hůře. Je to podobné jako s otužováním, pokud se budete otužovat tak vám voda i relativně studená bude připadat teplá a pokud budete trvale používat horkou bude za nějakou dobu i horká dělat pocit chladu.
Teraz je v Košiciach fakt veterno... už len ísť do obchodu by spôsobilo, že by ma boleli oči... Citlivosť mojich očí na chlad a vietor nie je daná nejakým zlozvykom (ako môže byť daná zimomrivosť u človeka, ktorý si dáva na hlavu čiapku už od začiatku októbra keď je vonku 13 stupňov a nefúka vietor), ale proste to mám vrodené, neviem z akého dôvodu, a nebude to vec vitamínov, minerálov, živín ako takých... V strave mi už nič nechýba dlho, detox perfektný, no mne býva na oči odjakživa zima, a studenú a k tomu vlhký vietor je pre moje oči katastrofou... Vidím to tak, že budem chodievať vonku aj do obchodu s "across body" taškou ("pánska kabelka"), v ktorej budem mať okuliare, a to pre prípad, žeby som cítil potrebu si ich dať. Keď budem už z okna vidieť ako silno fúka studený vietor, jednoznačne si proste tie okuliare zoberiem...
Rovnako mám dlhý krk, takže v takom vetre to nejde ani bez šálu... Ľudia s krátkym krkom šál riešiť takmer ani nemusia, napr. aj z dôvodov, že si ho nemajú ako obmotať okolo krku...
A je tu ďalšia vec.... Mám veľké oči, trošku vypuklé (ale nie prehnane, máme proste veľké oči v celej rodine), žiadne problémy so štítnou žľazou, nie je to chorobná záležitosť. No a keď oči nie sú "hlboké", akoby vsadené v lebke, tak logicky sú žiaľ citlivejšie na vietor a chlad - lebo sú menej chránené kosťami okolo očí... Mne sa také okuliare fakt zídu...
Samozrejme, použijem podľa potreby, nie vždy.
Myslím, že je podstatne horšie kvôli absencii takých okuliarov neísť na 1-2 hodinovú prechádzku do lesa, než také okuliare použiť, a ísť vonku do lesa takmer za každého počasia (až na tuhé mrazy, či novembrovú búrku)..