zvedavy píše:
Obávam sa, že to nie je také jednoduché. Pravda, mäsa ako takého sa jedlo menej, než dnes, ale zo zvieraťa sa spotrebovalo všetko. Zaprvé, na dedine (a to mi potvrdil môj 93ročný dedko) sa smažilo vždy a stále na tuku. A to aj sladké šišky, napríklad. To je prvá vec, ďalej, jedlo sa viac slaniny, údenín, proste trvanlivých výživných (nepíšem zdravých!) potravín, vnútornosti atď.
A veľmi dôležitá vec bolo tiež maslo a mliečne výrobky. Keď nebol dostatok mäsa, jedlo sa "mäso chudobných" - maslo. Ako zdroj bielkovín a tukov. Nehovoriac potom o fakte, že v takmer každej domácnosti sa chovalo aspoň drobné zvieractvo ako zajace a sliepky, chytali sa v potoku malé ryby (toto som ako decko na dedine robil ešte aj ja pred 25 rokmi) atď atď.
Proste tvrdenie o vegetariánoch a nedajbože vegánoch v minulosti nie je úplne správne. Ak by to tak bolo, neboli by ani z kresťanského pohľadu potrebné pôsty, pretože by ľudia vlastne dodržiavali pôst celý rok, že...
Čím samozrejme nezastávam nijaký zázračný stravovací smer. U mňa je to, ako som už kdesi spomínal, založené na vyváženej strave, pohybe a optimistickom prístupe k životu. Toto u nás v rodine funguje už celé generácie a môj spomínaný dedo doteraz raňajkuje slaninu a chlieb s cibuľou, škvarky alebo masť, k tomu pol litra kávy a fičí v skvelom fyzickom aj psychickom zdraví. Lebo je proste tak nastavený.
Tak jistě dříve vše mělo nějakou přirozenou logiku, což dnes bohužel zmizelo a lidé naprosto běžně jedí jahody v lednu i když jako malým jim maminka mnohokrát četla pohádku O dvanácti měsíčkách, kde jako vrchol lidské blbosti je zmíněn požadavek macechy ať Martuška zajistí jahody v lednu a nyní to nikomu jako nesmyslné počínání nepřijde. Populace prostě zblbla a na jejím zdravotním stavu se ta blbost pochopitelně citelně podepisuje.