Stirecek píše:
Zdravim. Jiz nekolik dni uvazuju nad reverzni osmozou, procital jsem pomalu cely net a zdejsi diskuzi dokonce nekolikrat a zajima me, kolik musi clovek snist ovoce, aby do sebe dostal potrebné mineraly. Nebude asi dobre pit vodu samotnou, pisete ze pri piti se stavama se muze pit bez omezeni. Odstavnovac sice nemam, poridil jsem mixer a do sebe dostanu cca 1-1,5kg ovoce za den, samozrejme rozmixovane s vodou. Prave k tomu jsem poridil tu osmozu, jakou ma Jarda, za dobrou cenu 500kc, a zajima me, zda je to dostatecne mnozstvi mineralu z toho ovoce, aby nedochazelo k nejakemu odvapneni kosti, kloubu i kdybych popijel vodu v prubehu dne samotnou. Ono sice dostatek vody do sebe dostanu i z toho ovoce, plus redenim na vysledny mix. Nekdy je toho ovoce mozna min, svacinku ale zase delam rozmixovanou zeleninovou.
Dalsi co me napadlo jsou ztraty mineralu behem horkych dni, kdy se pije daleko vic. Jde mi o to, že pres sezonu jezdim v podstate denne na kole , nejsou to zadne vyhlidkove hodinove projizdky, ale tvrde treninky cca 5-7hodin v kuse, kdy jsou ztraty elektrolytu enormni a je treba je prubezne doplnovat a pit v dostatecnem mnozstvi. Jelikoz v takovych pripadech piju bezne osm litru denne vody, tak predpokladam, že osmoticke vode bych se mel spise vyhybat nebo pit pouze s rozmixovanym ovocem treba az po treninku. Samozrejme nebudu tuhle vodu vozit sebou a myslim, že ani nebude moc vhodna, pri takovych ztratach je nutne doplnovat ruzne mineraly a soli i umelou cestou, jelikoz stravou by to nejspis nebylo mozne. v tom pripade me napada, že bych za osmozu pridal mineralizacni patronu, kterou bych samozrejme pres zimu pouzivat nemusel. Jaky na to mate nazor nebo jak by jste to resili vy? Jeste me napada jake vlastne slozeni ma ta mineralizacni patrona, jake tam jsou mineraly a v jakem pomeru. Nebo se jedna jen o vapnik a horcik a nic jineho?Sam jsem se k tomu jeste nedostal, intenzivni treninky ted neresim, to az na jare.
Obávám se že takto položený dotaz není možné nějakou smysluplnou cestou zodpovědět. Vezmu to tedy obecně protože netuším jaké šťávy by jste pil, kolik hodin se na tom kole potíte a mnoho dalších proměnlivých faktorů, tedy to je na jasnovidecký výkon. Správný postup kdy se neseknete je si vše spočítat na nutriční kalkulačce cronometer.com kde si zadáte i zátěž organizmu, konkrétní příjem živin ve stravě a doplňcích a vidíte zda vám to vyšlo, nebo ne. Takto se dá vyladit příjem potřebných nutrientů velice slušně a minimální chybou a v případě aktivního člověka s vysokou zátěží to vidím jako nezbytné. Ne nadarmo se používá úsloví, "Vrcholovým sportem k trvalé invaliditě" a všimněte si kolik vrcholových sportovců má ve vyšším věku zásadní zdravotní potíže.