Orgonity mam, kupil som si to asi 10 rokov dozadu, tak uz to nevyhodim. Tiez neviem posudit, ci to nieco zlepsilo. Clovek nikdy nevie. V kazdom pripade si hovorim, ze snad to aspon neuskodi. A to je cely ten problem, niekedy tieto alternativne veci mozu aj nieco zhorsit. Nieje to kontrolovane ziadnymi studiami, vyskumami, spravit akykolvek vyskum, by bolo velmi drahe. A koniec koncov, materialnej vede sa do toho velmi nechce, lebo este by sa preukazalo, ze to nieco zlepsilo.
V podstate, ako by sa dalo nieco overit? Mozno pri tom nechat rast rozne rastliny, a pozorovat, ci bude niekde aspon 10% zlepsenie. Bolo by to tazke odmerat. Ja tieto alternativne veci vacsinou berem len ked su vcelku lacne, a nadobudnem pocit, ze aspon nic nepokazia. Ked ich zoberes 10, tak aspon jedna sa mozno trafi a nieco zlepsi.
Ale vacsinou sa to nedozvies, ci nieco zlepsila.
Rovnako som zamyslal kupit sungit. Neviem, ci to funguje, vela takychto veci su fakt sarlatanske podvody. Ale hovoril som si, ze proste to nahadzem do filtra na vodu a ak to nieco zlepsi aspon o 1% , ta tych par eur za to stalo. Ale nejak som sa k tomu nakoniec nedostal kupit to. Odradza ma, ze niekedy totiz nejaka z tychto alternativnych veci aj nieco zhorsovala (ked to podrobili vyskumu, nasli tam uvolnovat sa nejake negativne veci a tak). Zastavam nazor, ze niekedy si clovek tymito neoverenymi vecami, ktore udajne vsetko mozne zlepsuju, moze aj uskodit. Dobry priklad su doplnky. O tych viem celkom vela, a vysvitlo, ze dobrych 90% ludi si nimi skodi, teda zdravsi by boli, keby nic nebrali. Teda treba o tom vediet. V lepsom pripade sa aspon nic nestane, teda ziadna zmena (ani k lepsiemu, ani k horsiemu), ale tie vyhadzane peniaze do zachoda, niektori davaju aj 50 eur za doplnky mesacne. Najhorsie su triky predajcov, ze 500mg myslia len pomlete semeno, nie ucinnu latku, iny doplnok tam ma 500mg, tej ucinnej latky... taketo triky, a ludia tam v komentoch dakuju, ako je to skvele, pritom, im to nemoze fungovat, lebo tam proste nieje ani 10mg tej ucinnej latky.