Yejb píše:
TO MartinG:
dobrý den. Také sleduji Váš zajímavý vývoj. Berete enzymy? A také, psal jste na radu vysazení lepku&mléka, že lepek "téměř" nejíte. Zde ve veřejnosti panuje velký omyl. Lepek se bud nesmí jíst vůbec (metoda která se nazývá cold turkey- vysazení ihned a 100%), nebo je jedno kolik ho jíte. Při konzumaci lepku nejde ani tak o to, že zalepuje střeva (zde může být relevance se SIBO, leaky gut a podobně), ale jak působí na imunitní systém. Lepek se stráví, ale protilátky v imunitním systému jsou v těle patrné několik dní. Jsou lidé, kteří jí bezlepkově a pokud sní cokoli s lepkem, trvá jim pocitově i 20 dní, než se protilátky v těle usadí. Ty protilátky se ale odbourávají extrémně pomalu, prý až 2 měsíce. Pokud vysadíte 100% lepku, je to malá revoluce. Několik prvních dní budete mít abstinenční příznaky. Čistý budete za 4-6 měsíců. A pak poznáte, když si dáte v restauraci rýži, "která může obsahovat stopy lepku" sám na sobě a okamžitě. Vysadit lepek 100% je dost zajímavá věc a řadě lidí zlepšila i neuropříznaky. Je tedy nejlepší kupovat potraviny, které mají označené alergeny a lepek mezi nimi není. Řešením ale není konzumace přirozeně bezlepkových potravin, které "mohou obsahovat stopy lepku". Já se stejně divím, že nadnárodní řetězce, nebo i místní výrobci zdravých/bio potravin si nedají záležet a porcují rýži, pohanku, sůl na pásech, kde se porcuje pšenice. Bezlepková potravina rýže nebo pohanka, která "může obsahovat stopy lepku", je asi jako nafta, která může obsahovat stopy benzinu...
To Jejb : Dobrý den,
to je lidí co můj příběh sleduje a velice mě to těší. Je to opravdu velký boj. S tím lepkem jsem to zkoušel asi tak měsíc, jedl jsem jen lehká jídla, potom převážně i rýžové chlebíčky. Enzymy užívám minimálně, jestli tím myslíte třeba Florapage v podstatě jsem teprve v začátcích jejich braní. Teď jím hlavně žitný chléb. Lepku jako takového jsem se ale nedokázal vzdát. Doma začneme opět hodně proplachovat rýži, také to neděláme skoro vůbec. Děkuji za tipy ... Martin