Ahojte myslím že táto rastlinka má tak veľký potenciál že si určite zaslúži svoju vlastnú tému:) Ja som sa o ňu začala zaujímať najmä kvôli kozám na prírodné odčervenie hlíst aj kokcídií. Zaujal ma na nej hlavne artemisinín a keďže som ešte svoju nemala vypestovanú tak som u kozy použila svoju trvalku palinu dračiu-estragon ktorá ako druhá z palín po ročnej má o.i. veľmi vysoký obsah artemisinínu a môžem povedať že cca po mesačnej kúre bolo u "pokusnej kozičky" vidieť jasné zlepšenie a potvrdili to parazitologické rozbory bobkov. Potom som si vypestovala aj vlastnú a môžem povedať že je na pestovanie veľmi nenáročná, vďačná rastlinka, o to viac som zhrozená keď vidím predajné ceny sušenej vňate-listov, u nás najlacnejšie od 25eúr kilo a v Nemecku ani nevravím tam sú schopní predávať 200g za 80eúr.... O to viac vás povzbudzujem k jej pestovaniu
V Afrike táto rastlinka veľmi pomáha proti malárii, niektoré organizácie tam nosia semená a robia osvetu ako ich pestovať a tam kde to robia to fakt pomáha. Farm.priemysel sa snaží najmä o propagáciu samotného artemisinínu ako inak ale na ten už vznikajú rezistencie, čo je oveľa menej rizikové pri používaní rastliny, kde je komplex rôznych zložiek a viaceré ešte posilňujú účinok artemisinínu. Tu je tabuľka cca aké sú rozdiely v obsahu artemisinínu u roznych druhov palín. Keď pokukáte more informácií na nete o nej, spomína sa účinok proti krvným parazitom, plazmódiám(mal.), babezióze, toxoplazme a píše sa aj v súvislosti s lymskou boreliózou, spomína sa antibakteriálny aj protirakovinový účinok. Divím sa že som tu o tejto rastlinke našla len pár zmienok
(možno som niečo prehliadla)