kov : ale prosim ta....
Kazdy kto z vysokosacharidovej stravy lresiel na nizkosacharidovu, do par dni "stratil" vodu. A naopak - ak niekto z ketozy ci nizkosacharidovej stravy presedla na vysokosacharidovu, do 2 tyzdnov naberie par kil. A nie, nebude to tuk, aspon nie v pripade stihlych ludi, ktori si sacharidy neukladaju do tuku.
Sacharidy VIAZU VODU. Myslis ze preco v ketoze (silne/extremne obmedzenie sacharidov) ludia schudnu niekolko kg (v zavislosti od pociatocneho stavu) uz za niekolko dni, tyzdnov ? Lebo minimalny lrijem sacharidov v strave im neumozni zadrziavat vodu v tele. Chlape, mam to vyskusane, a so mnou tisice a tisice ludi (ak nie miliony uz)... A pritom moze byt tvoj prijem KCAL v ketogennom stravovani vyssi nez ked si mal vysokosacharidovu stravu, no AJ TAK schudnes. "Pustis" vodu (a tuk, ak si ho mal prebytok). Myslis, ze preco kulturisti tesne pred sutazou "cukruju" - piju presladene napoje, jedia vysokokoncentrovane cukry (susene ovocie, piskoty, ryzove chlebicky s marmeladou)? Cukor naviaze na seba vodu, dostane sa do svalov a naplni ich to.
Myslis, ze co robi glycerin/glycerol? To iste. Je to SACHARID. Daj si denne 20-30g glycerinu v 1L vody (v tie dni pi asi o liter viac vody nez obvykle), a o tyzden/dva budes mat tak o 2kg viac. Hadaj co bude tvorit tie 2kg...
Ano, aj sol viaze vodu. Ale podstatne menej. Ak sa teda nekonzumuje soli denne 15-20g...co by bolo sialenstvo...
Ja solim dostatocne, a v ketoze mi to bolo (z hladiska vody v organizme) prd platne. Musim si dopomoct bud kreatinom monohydratom, alebo glycerinom. To aj robim - uzivam denne 5g krearinu monohydratu, lebo 120g sacharidov (menej ako v case ked som zalozil tsnto topic) denne ma proste nezavodni dostatocne na to, aby som pri 190cm vyzeral dobre. Krearin mi takto dlhodobo pridava asi 2kg vody (drzi sa to, uz len udrziavam). Kreatin je telu vlastna latka. Dospely clovek ho ma v tele okolo 110-140g. Len treba potom pit asi o pol litra vody denne viac nez bez suplementacie kreatinu.
Aby som dosiahol podobneho zavodnenia ako s kreatinom, musel by som sacharisy zvysit asi na 300g/den. To neprichadza do uvahy.
Este raz - neuzivam kreatin zo zdravotneho hladiska (prijimam ho v mäse, ale asi len 1-1,5g denne), uzivam ho z estetickeho hladiska. Tie 2kg vody "navyse" mi pekne vyplnilo svaly na celom tele. Samozrejme 2kg nie je 5kg, ale staci mi to. A vidis - kreatin je vlastne kombinacia troch aminokyselin (neviem spamäti ake - a som na mobile, nechce sa mi hladat). Aminokyseliny tiez nie su sol.
Vodu viazu dokonca ciaatocne aj KYSELINY. Kombinacie slaneho a kysleho, slaneho a sladkeho pomahaju priberat. Ale len na urcitu uroven. Ak si clovek vsak chce ponechat nizskosacharidovu stravu no kvoli tomu zadrziava malo vody co mu nemusi prinasat estetiku (hlavne ked je vysoky a od prirody atihly), moze si dopomoct prirodnym kreatinom monohydratom (ludia s tym maju skusenosti asi 30 rokov), alebo glycerinom (nemam skusenosti, ludia ale maju, niektori).
Ani z kreatinu, ani z glycerinu sa nanebera tuk. Akurat svaly na seba naviazu viac vody. A z malej casti aj podkozie. No len z malej casti.
Kreatin a glycerin su prirodne latky. Kreatin telu vlastna (aminokyseliny), glycerin (silno hygroskopicky sacharid) vznika nejakou extrakciou z urcitych rastlin.
A ako som zistil ze mam (teda som mal) malo vody v tele? Vidno to opticky, a citit to pocitovo. Ono mna do ketozy dostava aj tych 120g, a mozno aj 180g (5 mesiacov dozadu) sacharidov denne, pretoze ide nie len o mnozstvo sacharidov, ale aj o fyzicku namahu a o rozvrh jedla v dni... Ja jem 2x denne, o 8hod zacnem, a o 11tej dojedam druhe jedlo. Kazdy den 21hod "lacnovka". Za ten cas to malo glykogenu z pecene sa mozno aj strati (cvicim rano aj vecer), takze som kazdy den par hodin v ketoze pravdepodobne...
... Ak to tak je (a nerobi mi to ziadne problemy), a ja naozaj som denne niekolko hodin v ketoze, tak potom telu nevadi aj caaty prechod z ketozy do nizkosacharidovej stravy (cize striedanie napr. 0-40g sacharidov/den s 100/200g sacharidov/den .... Podla hmotnosti tela). V praxi by som mohol byt jeden tyzden na 20g sacharidoch/den, a druhy na 180g. A tak to striedat. Ale...po tom netuzim. Posledne mesiace som denne zjedol 10g kakaa, 20g karobu a 25g trstinoveho cukru. To uz bolo vela...aj kakaa, aj karobu a aj cukru. Lebo som jedol kasu nasladko... Zmenil som to vsak, a radsej si dam silne koncentrovany maly dezertik po druhom jedle. A tam je 6g cukru, 5g kakaa a 5g karobu. Uspokoji to moju chut po sladkom. No ano - kasa nasladko bola chutovo lepsia nez "na slano"...ale co uz...