jenger73 píše:
Máme reversní osmózu již 3 roky bez mineralizátoru. Mineralizaci řešíme velice jednoduchým způsobem, přidáním cca 1/3 čajové lžičky himalájské soli do 1l vody. Voda není slaná a je přírodně mineralizovaná.
Jinak máme RO cca za 7300 Kč řízenou mikroprocesorem a 5l nádrží, kam se průběžně doplňuje přefiltrovaná voda. Membrána se sama oplachuje a dle potřeby je to automaticky řízeno. Člověk se o nic nestará. Máme membránu v plném provozu již 3 rok a stále má perfektní průtok. Také tohle řízení šetří samozřejmě odpadní vodu. Investice nelitujeme. Celé 3 roky jsme se zatím nemuseli o nic starat. Jen pro dobrý pocit budu letos měnit filtry. Investice cca 800 Kč. Takže tak 200 Kč ročně za vodu, která je lepší než kojenecká. Paráda. Nepočítal jsem, za jak dlouho se v přepočtu investice vrátí, ale kdo má zájem, může si spočítat sám. Spotřebujeme tak 6-8litrů denně ekvivalentu kojenecké vody.
To se vrátí docela rychle a nelze počítat jenom finance, ale i nezanedbatelný podíl čisté vody na dobrém zdraví. Pokud vezmu že spotřebujete pouze čtyři lahve, ale asi to bude spíše pět, tak je to při ceně 14,-Kč za lahev jednoduché 14 x 4 x 365 = 20440,-Kč tedy se vám to zařízení zaplatilo za třetinu roku a dál již jenom vyděláváte. Výpočet je to zjednodušený, protože jsem nevzal v potaz cenu vodného a stočného protože to vaše neznám. Já jedu ze studny tedy tuto částku nezapočítávám, ale i kdyby šlo o stejnou částku jako jste dal za zařízení tak se výdaje vrátí za dvě třetiny roku a dále již vyděláváte, což je ekonomicky super návratnost investice. Navíc by jste asi musel pro tu balenou vodu jezdit, nebo chodit, tedy vynaložený čas a případně projetý benzín, hromady odpadu který také musíte nějak likvidovat, podle mě toto vyváží cenu vodného a stočného, tedy zhruba platí ten původní výpočet. Ty prázdné lahve při spotřebě 4 ks denně představují v čistém objemu cca 2200 l, ale to vzhledem k jejich tvaru můžete vynásobit cca dvěma tedy jde o 4,5-5 m3 bordelu, což je v podstatě jedno nákladní auto. Nyní si vezměte kolik je to za život člověka a již nemusíme se divit proč vlastně v posledních letech žijeme na smetišti, které nás plně obklopuje, zamořuje spodní vody, ničí vzduch a naší stravu. Podle mě i prase divoké se chová z tohoto pohledu lépe než člověk a řešení vidím v návratu k vratným a zálohovaným skleněným obalům jinak na svoji blbost a lenost lidstvo vychcípá.