Ahojte.
Bežne sa do jedla pri varení či po dovarení pridávajú KORENINY typu soľ, čierne korenie, bobkový list, škorica, rasca, kurkuma, atď, atp....
Ale ako je to s bylinkami ? V knihe od Malachova som dávno čítal, že napr. rôzne kaše (ale aj iné jedlá, ak nie sú "nasladko") môžeme variť v bylinkovom čaji/výluhu/zápare (malo by to byť to isté, nie ?)...
Moja otázka znie :
Aký je vlastne zásadný rozdiel medzi koreninami a bylinkami z hľadiska výživových hodnôt ?A - je možné kombinovať koreniny a bylinky v jednom jedle ? Napr. bežne dochutiť jedlo (soľ, čierne korenie, rasca...), pričom ho variť v bylinkovom náleve ? ... Bylinky by samozrejme neboli konzumované "bez rozmyslu" (že je jedno aká bylinka), po nejakej dobe by sa striedali, a rozhodne by podporovali trávenie, či už ako ich primárnou vlastnosťou, alebo sekundárnou (keby ich hlavný účel spočíval v niečom inom).
Samozrejme nemám namysli varenie v zelenom/čiernom/bielom čaji, ani v iných čajoch obsahujúcich teín, triesloviny a celkovo látky, ktoré trávenie skôr BRZDIA, alebo znižujú absorpciu určitých živín z jedla.
Mám na mysli skôr byliny, ktoré obsahujú horčíny (tie podporujú trávenie), pričom tým varením v bylinkovom náleve by bolo možné užívať bylinky aj inak, než formou pitia výluhu z nich... Napr. ja osobne nemám priestor na pitie bylinkového čaju. Proste pijem buď teplú vodu s citrónom, alebo vlažnú vodu s jablčným octom, či čistú vodu. Pitie bylinkových čajov mi vyslovene prekáža, avšak v jedle mi bylinky vôbec nevadia. Napr. v súčasnosti si už dva týždne varím jedlo (jedno jedlo) každý deň, pričom doň pri varení nalejem výluh z mierne kopcovitej lyžice repíku. Chutí mi to. Repík sám o sebe v čaji by som ale nepil...
Plánujem teraz variť jedlá aspoň dva týždne pomocou čaju z brezových listov. Neskôr možno z kukuričných vlasov. Jednoznačne sa však vyvarovať bylinkám, ktoré zhoršujú/utlmujú trávenie.Aký máte na to názor ? Praktizujete to niekto ?
Ďakujem za reakcie