I1ilan píše:
Predpoklada sa, ze skrob (konecny produkt fotosyntezy rastlin) by mal tvorit zakladnu cast nasej stravy.
A ty si sa s konom zrazil, ze ?
Tym vlastne tvrdis, ze sacharidy su nadradene tukom a bielkovinam, pricom tuky a bielkoviny (kedze udajne zakladna cast nasej stravy su skroby) by mali tvorit doplnok...
...
Preto sa prirodne narody stravujuce skrobom ako zakladnou castou ich stravy, dozivaju z prirodnych narodov najmenej rokov, ze ?
Skrob je DOPLNOK... DOPLNOK. Zaklad su tuky a bielkoviny. Nie skroby. Alebo takto - s minimom skrobov (nepisem ze s uplnou absenciou) ale s dostatkom zivocisnych tukov a bielkovin clovek moze byt zdravy a pevny (ked cvici, alebo fyzicky pracuje). Ak zakladnou castou su skroby, mozog, cievy, koza, kosti, svaly, su minimalne vyzivovane...co vedie k predcasnej smrti.
Skroby najviac zatazuju pecen (ak maju tvorit nosnu cast prijimanych kalorii - cize ich potom musi byt vela), obsahuju najmenej v tukoch rozpustnych vitaminov, a navyse (s vynimkou strukovin) minimum bielkovin. Cim viac sacharidov/skrobov v strave, tym väcsia potreba bielkovin, pretoze sacharidy "horia" v bielkovinovom "ohni"...
Prirodne narody (aj sucasnost u niektorych civilizovanych ludi) dokazuju, ze najzdravsia je potrava nizkosacharidova (NETVRDIM ZE KETOZA), s dostatkom bielkovin a tukov (tukov ma byt hmotnostne o nieco viac nez bielkovin).
Kedysi som si myslel, ze tukov v strave mozem mat ako vtedy 80kg vaziaci relativne svalnaty aj 400-450g denne (a na tok som aj fungoval nejake 2 roky, tusim v rokoch 2011-2012). Bol to BLUD, pretoze to ke uz velky nepomer medzi bielkovinami a tukmi obsiahnutymi v tele akychkolvek zivocichov. V kazdom pripade zvierata si pochutnavajun a tuku, vyhladavaju ho v tele zivocicha ktoreho konzumuju, ALE rozhodne to nebude v pomere 4:1 (tuky : bielkoviny), ako bolo v tych casoch u mna, ale mozno v pomere 2:1, 1,5:1, 1,X:1 (podla toho ake zviera ulovili a ake casti tela sa im ujdu).
Zaklad je naordinovat si racionalne mnozstvo sacharidov (aby to nebola ketoza, ale aby stale slo o nizkosacharidovy jedalnicek), mnozstvo bielkovin (v takom mnozstve aby sa dala budovat svalova hmota, ci kvalitne udrziavat uz rozvinuta svalova hmota), a tuky (zivocisne su prvotne, kokosovy a olivovy len ako doplnky) v zavislosti od energetickej potreby organizmu.
A nie ze "skrob by mal tvorit zakladnu cast nasej stravy"...
Tuk ho ma kaloricky prevazovat aspon 2x... Cize kaloricky zaklad ma tvorit TUK (je o nieco viac nez dvojnasobne kaloricky v porovnani so sacharidmi a bielkovinami na 1g), sacharidy a bielkoviny by kludne mohli byt na rovnakej urovni vramci kalorii. Idealne sacharidov o cosi malo viac nez bielkovin. Ale bielkovin urcite o mnozstve 1,5g na kg telesnej hmotnosti. Pre kazdeho kto nesedi na vozicku, alebo cely den pri PC, necvici, a z prace ide domov autom, a je takmer bez svaloviny.
Malo bielkovin = ochabynanie svalstva/strata casti svaloviny. Vid narody s tou najhorsou stravou...