Ďakujem za názory.
Podľa mňa aj u otužovanie ide o DÁVKU....... "Extrémnejšie" otužovanie si môže dovoliť človek typu "žlč", a také "najslabšie" si môže dovoliť človek typu "vietor"... Čo však znamená najslabšie ? Podľa mňa studená sprcha 2-3x denne sa už za otužovanie (v súvislosti s vodou) považovať dá. Za to "najslabšie". Pretože studená voda z bežného kohútika má okolo 10-15 stupňov, čo sa k tomu ešte vo forme sprchy nedá ani zďaleka porovnať s teplotou vody napr. 2-4 stupne, a ešte vo forme kúpeľa (aktívneho - plávanie, či pasívneho - ležanie vo vode)...
Avšak Bolotov v tom rozdiely očividne nerobil. Keďže pre neho je škodlivé už spomínanie spanie s otvorenou vetračkou keď je vonku zima...
A že roľníci spali na teplej peci....NO A ??? ... Dajte zdravému človeku z pralesa telku, playstation, chipsy, koláče, a uvidíte, ako zabudne na to, čo je zdravé...
Samozrejme proti relaxe na vyhriatej peci nič nemám....Avšak nesúhlasím s Bolotovom ani náhodou v tom, že človek sa má vyhýbať chladu, keďže potom je človek KREHKÝ AKO KONVALINKA, vypije v zime jeden pohár vody o izbovej teplote, a už ho pobolieva hrdlo (vravím z vlastnej skúsenosti pár rokov dozadu)...
Samozrejme, neuznávam ani druhý extrém - to, čo praktizuje Wim Hof....
Otužovanie je super, ale každý by si mal nájsť svoj "stred"... Ideálne na dennej báze. Avšak chodiť kvôli tomu niekoľko kilometrov denne či každý druhý deň do nejakého jazera, kde sa vyčľapkám na 3-5 minút ? To by mňa nebavilo... Radšej sa sprchovať každý deň napr. 2 krát v studenej vode.... A do jazera si ísť normálne zaplávať (voda napr. 17-22 stupňov), poopaľovať sa, proste tam stráviť minimálne hodinu, ideálne viac, keď čas dovolí.
Ako si to predstavujem ja ...
1. ráno sa zahriať cvičením (nie prílišným), potom si dať studenú sprchu bez teplej sprchy.
2. Večer po cvičení (ak cvičíte) si dať najprv teplú sprchu (po celom dni), a potom BEZPODMIENEČNE sprchu studenú
3. Pri pravidelnom otužovaní studenou sprchou je dobré robiť si aj teplé kúpele, napr. 1-2x týždenne
Sedliacky rozum mi hovorí, že otužovanie bez extrému je super. Zároveň mi však sedliacky rozum hovorí, že keď rolník prišiel uzimený domov, tak je logické, že využil možnosti zohriať sa na peci, a uprednostnil to pred studenou sprchou... Ale ak toto považuje Bolotov za znak, že otužovanie je škodlivé, tak....
Veď aj ja, keby som prišiel uzimený domov, a mám možnosť si urobiť teplý kúpeľ (lepší ako teplá pec), jasné, že si ten teplý kúpeľ urobím. Akurát po tom teplom kúpeli si dám studenú sprchu. Bez nej by ma ten kúpel príliš unavil, a môj už aj tak trochu nižší tlak znížil ešte viac (preto sa pri kúpeli vo vani často hýbem...vlním, krčím nohy, ponorím sa, vynorím, zadržím dych pod vodou...nech sa tlak zvýši). A to nie je žiadne terno. Dať si studenú sprchu po teplom/horúcom kúpeli sa bežne odporúča.