Xion píše:
Dobry den pan Jarda, chcel by som sa opytat, preco musia byt surove vajicka nanajvys dva dni stare. Ked mam overeny zdroj, a kratko po zneseni ich dam do ladnicky a pri 6 stupnoch ich tam uskladnujem, nemozem si ich zmiesat s cesnakom napriklad az po 5 dnoch? Ci prebieha tam nejaky proces, o ktorom neviem, a uz po 2 dnoch niesu dobre aj v ladnicke?
Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji, vlastně ztrácí život snížením teploty. Okamžitě začíná probíhat proces rozkladu, který sice v ledničce zpomalíte, ale nezastavíte. Není čeho se bát, po 5 dnech je plně poživatelné, ale energeticky a nutričně je to již něco jiného a je zbytečné si zamořovat trávicí trakt hnilobnými bakteriemi.
Vejce takto čerstvá, se dají buď pít pouze rozmíchaná s česnekem, nebo rozmixovaná v mrkvové šťávě. Velice dobrá je syrová majonéza z naprosto čerstvého vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa. Celé vejce rozklepneme do mixéru, přidáme jablečný ocet a sůl, pustíme mixér na nejvyšší otáčky a malým pramínkem přiléváme pomalu olej až do zhoustnutí, potom ještě přidáme rozmačkaný česnek a pokrájenou cibulku a krátce promixujeme. Olej se dá použít jakýkoliv, ale každý také jinak chutná, mám to vyzkoušené z naprosto veškerých panenských olejů, ale jako u jiných potravin lépe vždy chutnají ty více škodlivé a tak zde je chuťově nejvhodnější panenský olej slunečnicový. Na zeleninový salát je tato majonéza opravdu super.