Ahojte.
Dočítal som sa, že glycerín sa používa v pitnom režime (pod 5% koncentrácie) na špičkovú hydratáciu organizmu.
Hlavne počas horúčav.
Samozrejme, otázka je aké množstvo...
Za hraničiace množstvo sa považuje 80g glycerínu na deň (toto množstvo rozrobené minimálne v 1600ml/1,6L vody), čo sa však neodporúča, hlavne nie z dlhodobejšieho (aj pár dní) hľadiska.
Ale čo tak 10-20g glycerínu počas dňa ? V prípade prijímania nižšieho množstva sacharidov v strave, čiže v prípade menšieho zastúpenia vody vo svaloch (sacharidy viažu vodu vo svaloch)...
Na niečo také slúži aj kreatín... ktorý je telu vlastná látka.
Avšak aj glycerín/glycerol (jedno a to isté) je telu vlastná látka. V tele sa mení na svalový glykogén.
Kulturisti vraj často používajú glykogén (ale asi určite nie len 10-20g, ale oveľa viac...) pred fotením do časopisov, do reklamy, atď, pretože im to zvýši obsah vody vo svaloch (opakujem, vo svaloch), ktoré sú potom objemnejšie, guľatejšie.
Možno by niečo také bolo dobré realizovať v prerušovanom hladovaní u ľudí, ktorí zároveň aj posilňujú, prijímajú málo sacharidov, a chcú vyzerať o čosi lepšie, čo sa svalového objemu týka.
Moja otázka znie : Je možné bezpečne užívať denne napríklad 15g glycerínu (to je "stredná cesta" medzi 10g a 20g) pri zvýšenom pitnom režime (1g glycerínu = aspoň 20ml vody navyše, ideálne 30ml vody na 1g glycerínu) ? Cenovo to vyjde na nejakých 17 centov... z lekárne...
Alebo skúsiť najprv 10g/deň ? V tom prípade by som si 10g glycerínu rozriedil v teplej (40 stupňov) vode s medom, maslom a škoricou... Myslím, že by sa to nemalo s medom "biť"...
O čo mi ide ? Nechcem upustiť z lačnoviek (22hod denne) a hladoviek (2x 46hod za mesiac), no zároveň chcem vyzerať čo najlepšie čo sa týka svaloviny... A kým sa jedná o prírodné produkty, telu vlastné...a lacné (kreatín monohydrát v kvalite CreaPure 4g/deň.... glycerín napríklad 10-15g/deň), tak.... asi by som sa nemal čoho obávať, že ? HLAVNE V PRÍPADE, že som typ, ktorý nemá prebytočnú vodu ...