Misa125 píše:
Dobrý den, prosím o radu. Našla jsem si na štítné žláze uzel, proto jsem navštívila vojenskou nemocnici, kde mě poslali do Chirurgické ambulance - poradna pro chirurgii štítné žlázy. Lékař mi po výsledcích sonografie a punkce sdělil, že uzel musí ven. Výsledky sono: hraniční velikost obou laloků štítné žlázy, vpravo objemná nodosita s lemem, bilat. drobnoložisková přestavba. Punkce: acelulární nátěry tvořené převážně koloidem s malou příměsí krve. Absence folikulárních a onkologicky suspektních bb. Nátěry nesplňují minimální kritéria pro diagnostický materiál, pro výraznou příměs koloidu se však dá předpokládat původ koloidních uzlu - skupina I. dle diagnostické terminologie pro FNAB štítné žlázy. Hormony: S_TSH: 1,337, S_FT4:13,76, S_aTG:1,73, S_aTPO:0,18.
Když jsem lékaři sdělila, že bych se chtěla operaci vyhnout, a že bych byla ráda kdyby mohl být uzel pouze sledován endokrinologem, tak mi řekl, že si musím nějakého endokrinologa najít a s termínem operace se se mnou rozloučil. Hledám tedy endokrinologa, ale tady na olomoucku je to velký problém, mají dlouhé čekací lhůty a navíc, když jsem s několika telefonicky hovořila, tak mi doporučili, na operaci jít a to i přes to, že mě, ani výsledky zprávy neviděli. Děkuji za radu:-)
Tak co radit, rozhodnutí bude stejně na vás, ale ať je to co je to, problém je deficience nutričních látek a hormonální rozvrat, tedy je potřeba hledat problém jinde než ho hledají oni a řešit jinak než ho řeší medicína. Zpravidla jde o nízký progesteron a vysoký estradiol, což se dá srovnáním progesteronu odstranit. Podle mě by jste si nejdříve měla načíst knížku Přírodní hormonální léčba a zatím moc nespěchat.