Lecitin zatím nemá samostatné téma, dovolil jsem si ho založit.
Potkal jsem se s tímto problémem. Zakoupil jsem tekutý sójový lecitin, vycházel o dost levněji než sypaný, a myslel jsem si že ho aspoň nebudu muset rozpouštět. Ale co jsem zkoušel, nevím co si s ním počít. Konzistenci má asi jako lepidlo na mucholapky, a dá se dál naředit jedině olejem. Myslel jsem si že bude tekutý ve vodě, ale on je v oleji. Jako emulgátor je prakticky nepoužitelný. Pokud ho trochu přidám do oleje na majonézu, ta se zakrátko srazí. Divné. Má to přece být emulgátor. Rozmixovat s vodou ani náhodou, v ultrazvukové pračce v horké vodě za hodinu nic, jen se trochu zakalí voda.
Ale lecitin to opravdu je. Průmyslově se tekutý lecitin údajně odtučňuje acetonem. Zkusil jsem to, a opravdu se pak podobá granulovanému sypanému lecitinu. A sypaný lecitin se zase dá rozpustit v oleji, a vznikne přesně to co bylo popsané výš.
Pokud se ho pokusím lžičku sníst, nepříjemně zalepí celou pusu a nalepí se na zuby. Jak říkám, jako lepidlo na mucholapky, kdoví co by to udělalo v těle. Vzpoměl jsem si že jsem někde četl, jak dva tovaryši v truhlářské dílně zemřeli, když si tajně chodili na panáka z flašky propolisu rozpuštěném v lihu. Používal se tam k povrchové úpravě dřeva. Propolis je vlastně pryskyřice, a uvnitř je časem zalepil (On tedy chutná fakt skvěle, ale stačí pár kapek, jinak s vodou se sráží a taky zalepí pusu).
Potvrzení svých obav jsem našel i na netu, dokument na stránkách už není, naštěstí jsem si ho uložil. Cituji z něj:
str.11
...
Pokud byste se rozhodli postavit svůj úspěch při hubnutí na lecitinu, měli byste si dát pozor, aby se vám nestalo to, co popsali v roce 1992 lékaři ze Stanford University v Kalifornii: jeden jinak zdravý nadšený uživatel speciálního přípravku s vysokým obsahem lecitinu si „vypěstoval“ v žaludku velkou bouli slepené tučné hmoty, jež mu nadělala mnoho zdravotních problémů, až nakonec musela být odstraněna chirurgicky.
...
Určitě se jednalo o tekutý lecitin. Volný tekutý lecitin i kapsle s tekutým lecitinem se prodávají. A odtučněný sypaný lecitin by toto určitě nezpůsobil.
Na netu jsem skoro nic nenašel.
A navíc jak někdo říkal, většina lidí dokáže z daných faktů vyvodit úplně blbé závěry. Viz třeba podivný experiment na videu tady,
http://www.receptyprozdravi.cz/video/92 ... as-doplnekkde vlastnosti dvou forem lecitinu mylně hodnotí jako kvalitu a nekvalitu produktu.
Ještě použitelný postup pro kosmetiku je třeba tady
http://forum-v-roby-kozmetiky.1064026.n ... 05957.htmlA ujeté reklamní bláboly a výmysly prodejců radši nebudu komentovat.
Tak jsem se rozkecal, ale spíš je to jako dotaz do fóra, jestli o tom někdo ví něco podstatného, ev. jak použít tekutý lecitin.
V příloze je dokument ze kterého jsem citoval o lecitinu.
PS: Jak jsem se dopátral, ten dokument doplnky.pdf je kousek z knihy Igora Bukovského, Hubnutí bez blbnutí - pravdy a lži o dietách a detoxikaci.