nutty.tart píše:
Dobrý den, narazila jsem na vaše stránky a zajímalo by mě, jestli máte nějakou zkušenost s flíčky na jazyku- většinou okrouhlého světlého tvaru a uvnitř červené, mám to v těch místech podrážděné, pocitově jako spálené a vždy mi jazyk rozpraská v místě, kde se potom objeví flíček a vždy se objeví na špičce jazyka a pouze na jeho obou hranách. Není to příjemné hlavně při jídle. Poprvé se mi flíčky objevily asi před půl rokem a když jsem s tím byla u lékaře, protože jsem se tehdy celkově necítila dobře, tak mi odpověděl, že to nic není a zřejmě mám jen oslabenou imunitu. Většinou po týdnu se jazyk opět vrátí do původní podoby a je hezky růžový, bez povlaku i bez flíčků a během 2 týdnů se zhojí i rozpraskání.
Podotýkám, že se cítím jinak plně zdravě, netrápí mě žádné nemoci, překyselení, kvasinky nebo stres ani jsem se v nejbližší době neléčila s nějakou infekcí a i přes to si myslím, že každá změna v těle dává předzvěst nějakému problému a tudíž jsem se rozhodla, že se vás zkusím zeptat, čím by to mohlo být.
Neberu pravidelně žádné léky a ani jsem nejedla kořeněná jídla, abych si mohla jazyk nějakým způsobem podráždit. Trošku mě to děsí, když nevím co by to mohlo být a jak tomu předcházet a zvažuji návštěvu dermatologa popř. krevní obraz, jestli mi nechybí v těle nějaké důležité látky a tohle by mohlo značit jejich úbytek.
Někde na internetu jsem podle popsaných příznaků četla, že by mohlo jít lidově o tzv. horkost v těle, ale netuším co to znamená.
Děkuji za odpověď popř. nějaké tipy.
Hezký den Terka
Obávám se, že toto těžko vyřešíme bez fotek, nebo nějakého širšího upřesnění, zda to reaguje na stres, konkrétní stravu, nebo nějaké další faktory. Skvrny na jazyku se tvoří z mnoha důvodů, ale nejběžnější jsou skvrny které reagují na poruchu konkrétního orgánu, což si lze dohledat podle orgánové mapy jazyka. Například v dráze tlustého střeva se vám utvoří flek, když budete mít třeba více dní trvající zácpu, nebo průjem, prostě jde o signalizaci poruchy.