Je toho hodně a podle mě mnoho z toho ani naše laboratoře neumí. Pokud půjde te na krev a budete dělat B-vitamíny, tak několik dní před odběry nejezte B-komplex a nic v čem jsou umělé b-vitamíny.
1)poměr SAM (S-adenosylmethionine.)/ SAH (S-Adenosyl-L-homocysteine - aminokyselina) - nevím zda se u nás dělá, slouží to k určení zda jste undermethylator nebo overmethylátor, respektive zda vám normálně funguje methylace. Dá se to částečně nahradit jednak folátama, B12 a aktivní B12 z krve, viz bod 9 a pak také pokusy sama na sobě - jak budete reagovat na jednotylivé B-vitamíny a jejich aktivní formy.
3)intotolerance SSRI - jak na vás SSRi (ne)zabírají víte sama a to vám zase napoví zda je váš problém v produkci serotoninu, nebo jinde.
4)histamin v séru - to by jít udělat mělo a je to jeden z indikátorů jak fám funguje methylace. Nahradit se to částečně dá pokusy s B3 v podobě kyseliny nikotinové, potřebujete balení kde tabletka má 25 nebo 50 mg a pak také balení 100 nebo 250 mg a zjišťujete jednak jak velká dávka B3 v této podobě vám vyvolá "flush" a také zda větší dávky B3 mají nějaký vliv na psychiku. B3 totiž zpomaluje methylaci a pomůže overmethylátorům. Pokud máte histaminu málo, flush vám vyvolá až velká dávka niacinu. Máte-li ho dost, vyvolá ho již malá dávka.
5)pyroly v moči - nevím která laboratoř to umí ani jak se to podle našich laboratoří jmenuje, znamená to, že tělo ztrácí zinek a B6 močí.
6)testování organických kyselin - rovněž nevím které by to měly být
7) měď v séru - základní biochemie, Volná měď (Cu + ceruloplasmin) - ano
úplný krevní obraz - to by bylo fajn, ale chtělo by to někoho, kdo ho umí interpretovat.
9) B12 - aktivní i celkový, kyselina listová, B6 - ze séra, zinek - ano
10) elektrolity - ano a nestojí to moc
11) Železo - bez toho nepoznáte zda máte metabolismus železa v pořádku
Metabolismus Fe - Fe
Metabolismus Fe - Feritin
Metabolismus Fe - Solubilní TRF receptor
Metabolismus Fe - TIBC - vaz. kapacita
Metabolismus Fe - Transferin SAT-TRF
12) Seritin - já znám pouze Ferritin
13) transfery - nevím co to je, připomíná mi to transferrin
14) štítná žláza - TSH, FT4, FT3 a rT3 - výsledek vám může pomoci řešit únavu a vyčerpanost
-------
Část výše uvedeného se dá nahradit pokusy s jednotlivými B-vitamíny:
B12 aktivní, tj. methylcobalamin
B12 - běžný cyanocobalamin
B9 - kyselina listová
B6 - běžný pyridoxin HCl
B6 - aktivní forma P5P
B3 - kyselina nikotinová - vyvolává flush
B3 - nikotinamid - nevyvolává flush, vstupuje jinde do metabolckého cyklu
A vyhodnocením účinků lze odhadnout zda vám funguje methylace normálně. Jde o to zjisti, zda se po zpočátku menší dávce a když nic tak po větší dávce daného vitamínu cítíte jinak a jak - psychika, energie.
Já vás nasměruji tam, kde budu vědět.
Tak zatím mám pouze výsledky krevního obrazu, jestli k tomu někdo něco máte. Děkuji. Já se v tom nevyznám, podle doktrova vše ok.