Dobrý den, prosím o radu a nasměrování ohledně mých zdravotních obtíží.
Žena, 25 let, 170 cm, 45 kg – před potížemi cca 56 kg. Potíže trvají 5 měsíců.
Před projevem potíží cca měsíc extrémní únava, čep na mandlích, v dětství laktózová intolerance; ve 3 měsících užívání ATB - 4 druhy; od té doby žádné ATB až do současnosti; žádné zdravotní problémy; trávení dobré; skolióza, kyfóza; před rokem asi 1/4 roku trvající extrémní stres. Od dětství mám jícnový reflux potravy, ale problémy s pálením žáhy jsem nikdy neměla. Stolice před potížemi bez problémů, pravidelná 1-2x denně.
Vývoj potíži:
1. gastroskopie (říjen 2017) - z důvodu velké bolesti, nevolnosti a zvýšených teplot => erozivnní gastropatie v antru, zarudlá sliznice v dalších částech žaludku a dvanácterníku; vzorky na Helikobakter - nepotvrzen
- nasazen: Helicid 20 mg (užíván 3 měsíce) - pomohl zpočátku asi týden, pak jídlo v žaludku spíše stagnovalo
Fromilid uno a Entizol - zčernal jazyk, po ATB bylo ještě hůře
Algifen kapky - kvůli bolestem; později vůbec nezabíraly,
proto hospitalizace v nemocnici z důvodu bolesti vystřelující až do zad + zvýšená teplota
2. gastroskopie (listopad 2017) - erozivní zánět žaludku a dvanácterníku; duodenogastrický reflux; vzorky na celiakii a helikobakter - negativní
Kolonoskopie (listopad 2017) - zánětlivé místo mezi tenkým a tlustým střevem; lékař tvrdil, že je to na 99% Crohn - z biopsie však vyšel negativní, přesto léčeno jako Crohn Salofalkem (cca 2 měsíce) – při užívání Salofalku trochu zlepšení střeva
CT enteroklýza - střevo beze změn, 5mm cysta na slezině, Schmorlovy uzly mezi některými hrudními obratly
Po vysazení Helicidu (již téměř 2 měsíce) jsem začala užívat doplňky stravy na odkyselení (Antacid, Acidovital) - nevím však zda pomáhají, žaludek se mi roztahuje/rozpíná někdy i z malého množství tekutin; jídlo někdy stagnuje v žaludku.
Nyní již téměř měsíc a půl bez zvýšené teploty (před tím 3 měsíce v kuse zvýšené teploty přes den do 37,6 C).
Již téměř dva měsíce dodržuji přísnou protizánětlivou dietu (bez lepku, laktózy, cukru, vajec, ryb, celozrnných výrobků). Strava nyní z 90% vařená.
Od začátku trávicích problémů (cca 5 měsíců) jím hodně dietně, v opačném případě mi jídlo v žaludku stagnuje, žaludek se roztahuje, bolí, netráví mi.
Užívala jsem:
L-glutamin (2 týdny, postupné zvyšování dávek) - myslím si, že mi dost pomohl hlavně na střeva; žaludek však dráždil (užívala jsem v prášku)
Sangre de drago - když na prázdný žaludek nebo delší dobu po jídle - hodně rozbolel žaludek
Probiotika - užívala jsem Biopron po celou dobu brání atb (2 denně), po dobrání ATB 1x denně, ale pak zase černý jazyk, raději jsem vysadila (propustné střevo?)
Nyní užívám:
- DGL lékořice před každým jídlem na tvorbu hlenů v žaludku.
- Vitestin - na podporu střeva.
- Hořké byliny po jídle - macerát (hořeč, šalvěj, fenykl).
- Fenykl + koriandr - 3 x v týdnu piju celý den tento nálev (cca 1 l nálevu).
- Rostlinné komplexní trávicí enzymy (
https://www.vitalvibe.eu/cs/traveni-a-z ... aveni.html) - asi 2 týdny užívám 1 až 2 tablety s každým jídlem.
- Několik dnů znovu užívám Kinito, ale žaludek ho nesnese na lačno, proto s jídlem.
Mám v plánu vyzkoušet:
Jilm plavý (kůra v tobolkách)
Zinek ve formě pikolinátu
L-glutamin – vrátit se zpět k jeho užívání
Současné potíže:
Bolest žaludku (hlavně jeho spodní části) někdy vystřelující až do zad, jindy bolí v boku, štípání žaludku, jeho roztahování se.
Jídlo mi často dlouho stagnuje v žaludku, někdy se žaludek roztahuje, jsem plná, přejezená, nemám chuť k jídlu, ale jím pravidelně 3 x denně abych víc nehubla (častěji nedokážu, protože cítím nestrávené jídlo). Někdy po ránu pocit nevolnosti, nezvracím však. Někdy pocit nevolnosti i mezi jídly, po najezení většinou ustoupí. Občas pocit jakoby mě pálila žáha, ale jícnový reflux při bráni enzymů již téměř není.
Při trávení se mi dělají pod kůži v břiše nejspíš "vzduchové bubliny", které se různě stěhují a jsou tvrdé - za pár sekund však zmizí.
Bolest dvanácterníku, pocit přelévání ve střevech.
I když již nemívám teplotu, cítím se přes den horečkově.
Nyní stolice spíše tužší, nepravidelná, poslední 3 týdny pravidelnější, cca 1 x denně, ze začátku tuhá, poté méně.
Střeva jsou lepší, již tak nebolí, dokážu déle sedět. Dřívější zvýšenou teplotu přisuzuji tedy zánětu střev, který již z většiny nejspíš ustoupil.
Největší problém nyní: zánět v antru v žaludku, štípání žaludku (přisuzuji duodenogastrickému refluxu).
Od začátku trávicích problémů (již 5 měsíců) jsem zhubla cca 12 kg a nejsem schopná se zařadit do běžných činností. Z důvodu slabosti a bolesti nejčastěji ležím.
Poslední 3 menstruace jsou velmi silné, více při nich bolí střeva i žaludek.
Nyní bych se chtěla poradit ohledně dalšího postupu. Nevím, zda podporovat trávicí šťávy, žluč a kyselinu nebo to může zánětlivý žaludek ještě více dráždit, takže je lepší spíše tyto věci tlumit?
Jak vyléčit zánět ve dvanácterníku a antru žaludku, který je způsobený nejspíše duodenogastrickým refluxem?
Jakým způsobem přibrat na váze? (Nyní netráví dobře, nemůžu jíst normálně, proto je těžké váhu si udržet a více nehubnout).
Předem děkuji.