krasnagadgetka píše:
Pane Jardo prosím Vás,
četla jsem si stránky, jak jste mi poslal o HCL. A mám pár dotazů:
1) Vy uvádíte, že HCL nakapat do 0,5 dcl, na těch stránkách píší nakapat do 1/2-1 šálku. Je v tom nějaký rozdíl? Abych ji nerozředila moc. Pokud však zapiju tobolku s HCL pouze 0,5 dcl, přijde mi, že mi tobolka visí v krku, takže bych ji potřebovala zapít více vody.
2) Dále na těch stránkách píší, že se může užívat až 6x za den. Jak je to myšleno? Jestli tomu dobře rozumím, HCL se užívá pouze po nebo před jídlem, které obsahuje větší množství bílkoviny. Nebo se v tom pletu?
3) Souhlasíte s tímto? Je to uvedneo u Betainu HCl a tím pádem by to mělo platit i pro HCL?
Přípravek není vhodný pro děti, osoby do 18 let, těhotné, kojící ženy a osoby, které užívají nesteroidní protizánětlivé léky NSAID používány k zmírnění bolesti, snížení zánětu a snížení vysoké teploty (horečky).Často se používají ke zmírnění příznaků bolesti hlavy, jiných bolestí a napětí, nachlazení a chřipky, artritidy)patří mezi ně např. kortikosteroidy, aspirin, Anacin, Bufferin, Kortizon, Midol, Indometacin, ibalgin, ibuprofen, naproxen, diklofenak, celekoxib, kyseliny mefenamové, etorikoxib, indometacin, vysoká dávka aspirinu (nízká dávka aspirinu se běžně nepovažuje za NSAID atd.). Užívání se vyhněte pokud máte problém s překyseleným žaludkem). Neužívejte pokud se chystáte sníst pouze malé občerstvení, nebo pokrm bez obsahu bílkovin!Pokud žádné bílkoviny nepřijmete betain je zbytečný a spíše na škodu než k užitku. Při konzumaci jídel, které obsahují jen málo, nebo dokonce žádné bílkoviny, žaludek potřebuje mnohem méně kyseliny chlorovodíkové (HCL) na zpracování jeho obsahu.HCl se nesmí užívat během užívání léků, které poškozují žaludeční stěnu nebo mají v příbalovém letáku uvedené nežádoucí účinky jako překyselení žaludku nebo tvorba vředů žaludku. Nesmí se užívat, pokud je již diagnostikován jakýkoliv žaludeční vřed. Může a doporučuje se začít opatrně užívat až po vyléčení vředu.
4) Pokud má někdo v žaludku helicobaktera, HCL je vhodná a zničí ho?
5) Jednou jste mi říkal do telefonu, že HCL je lepší než Betain HCl, netýkalo se to ceny, už si nevzpomínám v čem, mohl byste mi osvěžit pamět prosím?
6) Já jím ráno velkou snídani a večer velkou večeři, ale přes den pořádné jídlo nestíhám, takže mám 3 opravdu malé svačinky, protože jím pomalu a sním toho opravdu málo, takže přes den si HCL dát nemohu?
7) Proč se má vlastně HCL dávat 20 minut po nebo před jídlem, když žaludeční HCl se také začne tvořit ihned jak člověk začne jíst?
Moc děkuji, snad už tu tyto informace někde nejsou, ale nenašla jsem je.
1) Kolik vody dáte tolik dáte, ale zbytečné ředění není dobré prostě co nejméně.
2) Užívá se dle potřeby ne podle návodu.
3) Jde o bezpečnostní upozornění asi stejnou blbost jako se mnohdy píše na místních lécích prostě se tím kryje producent. Pokud těhotná nemá dost HCl, tak asi raději bude zvracet než by to použila, asi blbost nebo ne.
4) Ano.
5) Není v ní pepsin což může v některých případech být problém protože pepsin v přebytku není zrovna ideální.
6) Pokud je potřeba tak si prostě dáte.
7) Dává se někdy před někdy po a někdo dává dokonce před i po, prostě jak to komu vyhovuje, nejde o žádný lék jde pouze o kyselinu.