V dokumentech k boraxu se píše, že dodávání bóru zvedá produkci testosteronu a zvýšená hladina testosteronu pomáhá redukovat PSA. Takže bór ve výsledku redukuje problémy s prostatou.
Ze solidních zdrojů např. zde:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712861/I s bórem je potřeba stoupat opatrně. Když jsem dodal bór moc rychle, byly lehce cítit buď ledviny nebo oblast nad kyčlemi, na chvilku nastoupil tinitus, trochu tlak v hlavě, tlak kolem očí, za dvě hodiny to vše skoro přešlo, ale dal jsem si rychle cca 400 ml vody s trochou soli, abych ledvinám pomohl ...
Třetí a čtvrtý den: mocný bílý povlak na jazyku, bylo poznat, že tělo zamakalo.
Ještě pár poznámek z mého archívu k jódu:
Pokud člověk při braní lugolu cítí štítnou žlázu (jako by tupý tlak v oblasti štítné žlázy, tak je to prý nedostatkem vitamínu A – na den nebo dva je potřeba přestat s jódem (a zobat betakaroten nebo živočišný zdroj vitamínu A), až to odezní tak snížit dávku jódu a pokračovat.
Depresivní myšlenky = vyplavení bromu jako následek dodávání jódu, vyplavuej se brom, který byl navázán tam, kde správně má být jód. Pokud k tomu dojde, je potřeba zpomalit s jódem a víc pít vodu se solí (zvednout průtok ledvinami). Mi se to stalo na 3 kapkách za den (7,5 mg I).
Nabírání tělesného tuku – je potřeba zpomalit s jódem a víc pít tekutiny (voda +sůl). Hypotéza: tělo nestíhá detox a ukládá odpad v tucích, místo aby šel ven ledvinami.
Hlavně je potřeba pokračovat se selenem 100 až 200 ug každý den, kdy člověk bere jód. Nesmí se stát, že do sebe člověk dostává víc jak 1 mg jódu/den a tělo nemá zásoby selenu. Selenu však nebrat víc než 400 ug/den, v případě seleničitanu sodného ne víc jak 100 ug/den kvůli jeho možné toxicitě.