Cez vikend budem telefonovat s panom Jardom a riesit s nim urcite veci, ale mam jednu otazku uz teraz (na kohokolvek)...
Kolko gramov himalajskej soli denne sa odporuca konzumovat ?
Som stihly vysoky 31r muz, pravidelne cvicim (rano aj vecer, ale NIKDY nie do vycerpania).
V lete je spotreba soli vàcsia nez teraz v zime, ked sa clovek poti menej (a niekto vobec, ak nesportuje)...
Ide o to, ze som si odvazil sol ktoru denne pouzivam do jedla...
Zdesene som zistil, ze dlhodobo uzivam denne 15g himalajskej soli... Je to vela, ze ? Kto by povedal, ze mojich 25 stipiek (do jedla takych 16, zvysok rozpustene v 2,5l vodyktoru denne vypijem teraz v tomto obdobi)...
Asi by som mal prejst na polovicne mnozstvo...ze ?
Odporcovia soli, neradte mi. Ja sol potrebujem, robi mi dobre...a prirodzene mam nizky tlak, sol mi ho pomaha zvysovat... Len jej uzivam asi prilis...
Denne vsak prijimam nejakych 180g sacharidov (odteraz 80-90% uz len z ryze), tam vela draslika nebude... Hlavne ked zeleniny jem minimum (neverim tej supermarketovej a inu neviem zohnat) Cize nepotrebujem zas tak vela sodika na to, aby som ho mal v rovnovahe s draslikom...
No do kelu, kto vie, mozno moj trochu slabsi prud (ale bezbolesti, bez rezania, bez zapalov - teda aspon ziadny zapal nevnimam) je z dovodu prebytku himalajskej soli...
Ale pre istotu este raz... Je 15g himalajskej soli denne (hlavne v zimnom obdobi, ked nepijem ako v lete 3,5L vody denne a podstatne menej sa potim) vela ? ..
A co morska sol ? Ma vyssiu slanost ako himalajska ? ... Ved tych 10 stipiek himalajskej co dam do ryze s mäsom (za surova 100g ryze a 300g mäsa, maslo, mast...) skoro ani necitit... Ked prejdem na 5 stipiek (teraz som skusil), tak...akoby tam ani sol nebola....
No...mozno sa vratim po rokoch ku beznej kuchynskej soli...ak neexistuje zdrava varianta soli, ktora ma slanost ako, ci takmer ako kuchynska. Himalajska je asi 2x menej slana nez kuchynska, pricom sodika ma len o 2% menej... Takze pouzivanie himalajskej soli je vlastne pricinou toho, ze denne pouzivam 15g soli...