Dobrý den, také mě postihla tato nepříjemnost a rád bych se zde trochu nachytřil.
Na podzim jsem si udělal úraz lýtka, což mě znehybnilo a nebudu Vám ani sobě nic nalhávat - v kombinaci s přicházející vánoční atmosférou, jsem se jen válel doma žral.
Tomuto jsem přisuzoval fakt, že jsem dostal zácpu, ke které se ještě přidal další trávící problém (pravděpodobně jícen), kdy mám pocit, jakoby mě někdo šťoural prstem v krku, po větší porci se mi jídlo vrací do krku apod. Také mám nepříjemné pocity v levé části spodního břicha.
Žaludek i jícen se mi vcelku srovnal po jednodenním půstu, následném zmenšení porcí a celkově výrazné úpravě jídelníčku - vyřadil jsem překořeněné, začlenil více ovoce a zeleniny. Až na to, že si často dopřávám hodně ostrá a kořeněná jídla, mám posledních několik let příjem vlákniny vcelku stabilní, vzhledem k tomu, že jsem vegetarián.
Noha se mi vrátila do normálu, takže jsem začal opět hodně chodit, přibyly ranní rozcvičky a celkově více pohybu. Zácpa však přetrvává již téměř DVA měsíce. Na záchod sice chodím denně, ale je velmi obtížné se vyprázdnit, stolice je velmi tvrdá, bobkovitá, občas s příměsí hlenu (to přisuzuji vnitřním hemoroidům, které se mi díky zácpě vrátily).
Před pěti lety (to mi bylo 25 let) mě šílené zažívací problémy dovedly na kolonoskopii, kde mi našli ve střevech polyp, což mě vzhledem k nízkému věku dost rozhodilo. Přestal jsem kouřit a vlastně i pít alkohol, jíst lépe (a mimo jiné objevil toto fórum), ale za problémy nakonec stála nesnášenlivost laktózy, která byla objevena až o dva roky později při gastroskopii. Ten samý rok jsem prodělal další kolonoskopii, kdy bylo dle doktorů střevo čisté.
Jelikož problémy se střevy jsou moje celoživotní noční můra, chtěl jsem se na kontrolní kolonoskopii objednat i nyní, ale bohužel jsem byl vykázán, že mám předepsanou kontrolu až v roce 2021 a že dříve není třeba.
No...asi jako velká část lidí zde, hledám alternativní řešení ve chvíli, kdy se potřebuji vylízat z problémů, které jsem si způsobil sám.
Z toho, co jsem zde vyčetl, jsem si sestavil postup, který bych nyní rád vyzkoušel a byl bych moc rád, pokud byste mi ho zde posvětili.
1) Plivací test na plísně - dlouhodobě jsem i dost zahleněný, takže nevylučuji ani kvasinky
2) Klystýry - které začnu provádět hned, jak mi dorazí objednaný "nástroj"
3) Jelení cvik - který už nyní občas cvičím vzhledem k chornickému zánětu prostaty, kterým trpím
4) Půsty - dříve jsem držel pravidelně každou neděli, k tomu bych se rád vrátil
5) Svižná chůze - alespoň hodina denně
6) Hořčík - doplním
7) Ranní masáže břicha - pro lepší peristaltiku
Předem moc děkuji za jakékoliv reakce a přeji fajn den všem členům těchto výborných stránek

.