Xrazovy_nick píše:
Prd.... nakoniec som zistil (až teraz som to po rokoch odvážil) že denne zjem približne 19-20g himalájskej soli. Nekupujem žiadne "polotovary", takže soľ mám v potravine len vtedy, keď si ju posolím.
Také veľké množstvo soli mám z dôvodu, že približne tých 9-10g himalájskej soli rozpustím v 3 - 3,5L vody, ktorú za deň vypijem. Možno si poviete, že stačí prestať soliť vodu a bude "po probléme" so zvýšením príjmom soli....... Ale bohužiaľ....Ja keď vypijem čistú vodu "bez ničoho" (a aj to 24 hodín odstatú, a predtým v šejkri asi minútu "pošejkrovanú" aby bola "nabitá"), tak mi to podráždi žalúdok.... Skúsil som to práve dnes ráno. Po pár rokoch som vypil čistú odstatú a rozšejkrovanú vodu, no tentoraz bez soli (teplú ako vždy, nie horúcu, nie studenú)... A akoby mi to dráždilo žáhu... To asi nie je normálne, že? ...
Značí to fatálny nedostatok žalúdočnej kyseliny s tým, že voda bez soli nalačno mi až tak podráždi žalúdok (vytvorí mi to akoby hlien v hrdle, čo po vypití slanej vody NEMÁM)? Lenže keď denne solím tých 19-20g soli, používam chilli (len trochu) a kvapkám hcl do 80ml vody tesne pred jedlom, tak prakticky nikdy nemám problém so žáhou, "knedlíkom v krku" a podobne, ani s ťažobou žalúdka...
Ako to s "neslanou vodou" (žalúdočné problémy pri jej pití) mám teda poriešiť? Pridať do 5dcl vody 5g trstinového cukru (to ešte nenaštartuje trávenie)? ... Alebo 30-40ml ovocnej šťavy (nie však citrónovej, tú nemám rád)? Aby som znížil vysoký príjem soli, neostáva mi iné než prestať soliť vodu... Pretože keby som solil vodu no nesolil jedlo, tak to jedlo...by chutilo X krát horšie.
Samozrejme vodu nikdy nepijem skôr než 3hod po jedle, a keď ju pijem, tak až najskôr o 30 minút na to idem jesť.
Mně zachutnala perlivá limonáda stvořená z léčivé minerální vody Vincentka řezané antimikrobiální 100% šťávou z granátového jablka, kdy kyselost zanikne a slanost zvýrazní sladkou chuť jako v cukrařině, obojí se dá pořídit ve skle za příznivou cenu a má zdravotní přínosy, možná by to řešilo i tvůj knedlík v krku způsobený nejspíše strumou neboli voletem od zvětšené štítné žlázy a s ní taktéž souvisejícím nedostatkem žaludeční kyseliny.
A nepřipadá mi, že by nesolené pokrmy měly horší chuť, když z mých zkušeností slanou chuť navozují i přírodní látky v potravě. Jen je potřeba nejakou dobu vystřízlivět a trochu se odsolit, aby tvůj jazyk vnímal znovu intenzívně jako mimino.