zu_za_na píše:
Já se musím přidat s dotazem. Dělám domácí jogurty z pasterovaného mléka, dám tam probiotika California GOLD (z iherb) a nechám cca 12 Hodin v jogurtovaci (používám multifunkční hrnec, který má program jogurt,funguje to skvěle! Tip pro ostatní).
Kdybych chtěla zakomponovat kurungovity, tak to udělám jak? Dělám vždy z čerstvé dávky probiotik, ale už několikrát jsem chtěla dát základ minulý jogurt.
Takže jsou dvě možnosti? Buď dát základ pro další jogurt lžíci toho předešlého nebo do mléka místo probiotik rozdrtit kurungovity? To by vlastně měli fungovat stejně jako vysypané probiotika California GOLD, ne? Furt to jsou probiotika..
Odpovím pouze teoreticky, protože jsem to nikdy nezkoušel, ale zásadní rozdíl je v tom že původní skladba těch kurungovitů je odvozena z nápoje "Churenge"- kurunga z oblasti Burjatska, tedy dle mého názoru by ani neměl vzniknout jogurt v tom smyslu jak je chápán zde, ale spíše cosi jako kefír, nebo acidofilní mléko. Pokud oboje zkombinujete stejně vždy převládne jenom nějaká kultura, což se vám určitě děje i u tech co používáte. Jen pro ilustraci jsem třeba zkoušel namnožit laktobacillus reuteri který za normálních okolností vůbec nezpracovává mléko a stejně se mě povedlo cosi jako jogurt vyrobit, nicméně záleželo na čistotě práce. Pokud jsem se s tím moc nemazal jogurt vznikl a pokud prostředí bylo skoro sterilní tak třeba za stejných podmínek ze 6 vzorků ve dvou případech zůstalo prakticky nezměněné mléko, tedy bylo evidentní že bakterie která jogurt vyrobila tam z mé strany vůbec nebyla dodána jenom se prostě nějak připletla v procesu výroby.