menma: Zkuste si tedy znovu pečíst, co jsem vám tehdy napsal. Ve vašich výsledncích jsou nějaké náznaky možné disbalance Zn/Cu, konkrétně:
Na/K - 89 %
Ca/Mg + 180 %
Ca/všechno ostatní
Bohužel tato disbalance se špatně pozná z vlasů a špatně pozná z krve, takže není jiné cesty než zkusit ještě tu krev. Vzhledem ke stresu, který spotřebovává zinek, tomu, že nejste vášnivý masožravec, tak nadbytkem zinku netrpíte. Kde je deficit zinku, tam je nadbytek mědi. Nízký molybden může také ukazovat sníženou schopnost těla zbavit se mědi.
Blbý je, že ostatní zdroje zinku (jiné než červené maso), obsahují příliš mnoho mědi. Bez zinku se vám netvoří žaludeční šťávy, takže pak nejste schopen trávit to maso a ono vám nechutná.
Zkuste si v lékárně pořídit zinek a zkusit jak vám po něm bude - zkuiste ho s jídlem (cca 10 - 20 mg) a pokud nebudete mít nepříjemné pocity, tak pak ho zkuste nalačno. Pokud se vám po zinku nalačno udělá nevolno, tak je to jedna z dalších indícií deficitu zinku (já si myslím, že tělo dostane zinek a vyplaví do oběhu přebytečnou měď, protože některým lidem je prý takto nevolno i po dodání mědi).
Každopádně mi po zinku občas nevolno bylo (křeče v žaludku) a přešlo to, když jsem vydržel a zinek do sebe cca měsíxc (s drobnými přestávkami) ládoval napřed s jídlem v dávkách kolem 30-50 mg/den a pak klidně i nalačno.
Jakmile začnete dodávat zinek, tak by vám to mělo pomoci srovnat i Na/K.
[quote:1nk1pqjw]
Mám doma osobitne Niacin B3 a ten na 100 % viem že reagujem nejak velmi zvláštne, neviem či je to dobrá reakcia alebo zlá, no 2x som si to dál a mal som zimomriavky po celom tele, alebo akési mravenčenie, pocit chladu, a únavy.. no fakt sila..
[/quote:1nk1pqjw]
To je počátek tzv. Niacin Flush, je to normální - jakmile tělo dostane víc niacinu, než dokáže spotřebovat, tak dojde k vasodilataci a do tkání se dostane víc krve, než obvykle, což dostane do oběhu víc bordelu a to je součást té únavy. Taky tělo přestane triptofan používat na produkci niacinu, který potřebuje např. na boj se záněty, a může v klidu z triptofanu produkovat serotonin a to je ten příjemný pocit a schopnost usnout. Stačí se u toho nevylekat a je to docela příjemné.
Pokud ta reakce, kterou popisujete byla relativně lehká, tak dávka niacinu překročila potřebu těla jen o trochu. Když by ta dávka byla větší, tak byste byl celý (od hlavy až k patě) rudý jako rak cca 10 až 40 minut, měl byste pocit, že vám celé tělo hoří atd. Pokdu to bylo jen lehké svědění pravenčení a ne na celém těle, tak jste potřebu niacinu překročil jen o kousek. Každopádně prý je to zcela bezpečné, pouze se člověk nesmí vyděsit a musí se zabalit do deky, aby neprochladnul, protože překrvení periferií, byť je člověku vedro, znamená únik tepla do okolí.
Pokdu vám niacin vyvolá toto přervení a nedojde k nástupu záchvatu paniky, tak nemáte problém s nedostatečnou methylací. Pokud na vás přijde panická ataka a niacin nezabere na její potlačení, tak asi nemáte problém ani s příliš výkonnou methylací, protože nuiacin zpomaluj methylaci.
Taky je otázka jak velká dávka to byla - já mám k dispozici jen 500 mg balení niacinu, což je pro zcela zdravého docela koňská (ale bezpečná) dávka, protože flush by měla vyvolat už dávka kolem 100 mg a mi ho někdy nevyvolá ani ta pětistovka (to když tělo někde bojuje se zánětem).
Podstatné ale je, jak se po niacinu cítíte psychicky - hůř, líp, nebo stejně ?
[quote:1nk1pqjw]
Takže môžem skúsiť ako reagujem na Folat B9 pomocou listovej zeleniny ? Aké su príznaky toho že reagujem na to zle ? Alebo to myslíte ako formou doplnania toho vitamínu ?
[/quote:1nk1pqjw]
Pomocí listoivé zeleniny sice doplníte folát, ale asi moc toho nepoznáte. Ovšem folát v tabletce by s vámi zahýbat mohl (kyseklina listová nebo methylfolát) opět ovlivňuje methylaci - kdybyste měl problém deficitem folátu, tak po folátu bude psychicky lépe. Pokud vám bude hůře tak můžete trpět nedostatečně výkonnou methylací (anglicky undermethylation). Tady je potřeba uvědomovat si, že se mnou v tu chvíli cloumá dodaný folát (kyselina listiová z tabletky) a ne realita, protože dodání folátu může zvýšit agresi a nebo vyvolat sebevražedné nálady. To ej právě problém s nejrůznějšími B-komplexy - některým lidem mophou škodit. Pokud na folát nebudete reagovat nijak, tak opět příčina vašich problémů nebude ve folátu a methylaci, ale spíš v zinku a mědi a případně deficitu vitamínu B12.
Umíte-li anglicky, popsáno je to zde:
https://www.biobalance.org.au/_download ... eiffer.pdf1) Pokud máte nedostatečně výkonnou methylaci, pomůže vám dodávat: Vitamin C, vitamin B6, B6 jako P5P, Zinek, Methionine, SAMe, Vápník, Hořčík
2) Pokud máte nadměrně výkonou methylaci, pomůže vám dodávat: Vitamin C, vitamin B6, B6 jako P5P, Zinek, B3, Folát, vitamin B12, vitamin E (v krvi budete mít nízký folát a nízkou hodnotu B12 a zvyšený )
Pokud na folát ani B3 psychika nereaguje ani pozitivně, ani negativně a B3 nefunguje jako první pomoc při záchvatu paniky, tak další příčinou psychických potíží může být:
3) deficit B6 a zinku: Pomáhá dodávat: Vitamin C, vitamin B6 a P5P, Zinek
4) přebytek mědi (deficit zinku), pomáhá podpořit