Mojzo píše:
Zajímal by mě váš názor na stravu. V různých knihách můžete načíst, jak byste se měli držet střídmosti v jídle a jíst potraviny, které jsou vysoce nutričně hodnotné.
Něco pravdy na tom bude a sám to už nějakou dobu zkouším, ale mám problém s kaloriemi. Kdybych vzal, že můj denní příjem kcal by měl být 2000, tak někdy jsem i 900 kcal pod bazálním limitem. Nejím nic zprocesovaného, jen maso, ryby, zeleninu syrovou nebo vařenou, vejce, ghí, oleje (kokos, olivový), ořechy, semínka (hlavně chia), ovoce minimálně - max ale 1-2ks denně (jablko, banán, kus ananasu, papayi nebo něco podobného. Nejím lepek, kasein a ani nic zprocesovaného. Jíst víckrát nechci protože mi pak přijde že to špatně trávím a když přidám víc tuhé stravy, tak to prostě už nejde sníst, jsem pak přecpaný. Po jídle dávám HCL. Když zjistím, že mám málo kcal tak to doháním olivovým olejem, je to ale správně?
Někdy po jídlech mám i pocity jak kdybych měl hypoglykemii, těžce se mi i dýchá nebo jak kdybych zapomínal dýchat, špatně se to popisuje.
Jak byste řešili ty kalorie, prosím? Děkuji
Stravu si lze nastavit tak že jíte s převahou sacharidů, což zrychluje štítnou žlázu a pak člověk doslova žere, nebo s převahou tuků, což zase štítnou často brzdí a jí se méně. Je otázkou jak komfortní pocit z jednoho nebo druhého způsobu máte a co za zdravotní problém řešíte. Podle mě by se to v místních podmínkách mohlo i střídat dle ročních období protože v letním období by asi většina lidí neměla se sacharidovou stravou problém a v zimním období kdy obecně sacharidy způsobují větší potíže tak zase jet skoro bez nich. Předpokládám že tento postup nejlépe kopíruje jídelníček našich dávných předků a tedy i genetické nastavení místní populace. Jinak honit kalorie tukem není zásadní problém za předpokladu že nejíte hodně tuků i sacharidů, tím se totiž vyvolává metabolický syndrom a v konečném důsledku jde o cestu k většině zdravotních problémů. Krátkodobě se tento postup dá aplikovat při vysoké tělesné zátěži třeba u sportovců, ale dlouhodobě bych ho nedoporučoval.