Dobrý deň prajem všetkým, ktorí tento príspevok čítajú. Chcem vyjadriť poďakovanie hlavne pánovi Jardovi, ale aj ostatným aktíve prispievajúcim členom, za užitočné informácie na týchto stránkach. Na Vaše stránky som narazil len nedávno. Hľadal som informácie k Sankhapraksalane, a tu okrem samotného popisu, som našieľ aj veľa cenných vlastných skúsenosti. Následne som začal čítať aj ostatné téma, kde som narazil na jeden, kde s Vami celkom nesúhlasím. Jedná sa o 5 bielych jedov, z ktorých sadlo už je vlastne vyradené. Ja by som takisto vyradil aj kuchynskú soľ. Plne súhlasím, že bez bieleho cukru, múky a mlieka dokážeme žiť, ale naše telo obsahuje asi štvrť kila NaCl, čo je nezbytne pre život. Tri štvrtiny nášho tela je vlastne slaná voda. Naše obličky plne makajú aby z prefiltrovanej krvi denne nám vrátili asi 1,5 kg soli, ale samozrejme voľačo stratíme s močom, potom, atď. Sodík náš organizmus potrebuje, čo je napísané aj napríklad tu:
http://www.zdravejedlo.sk/sodik. O niekoľko stránok späť v tejto diskusií som našiel, že Himalájska soľ je super. Tým súhlasím, len netreba zabudnúť, že Himalájska soľ obsahuje asi 97,5% NaCl. Inač presne toľko NaCl sa nachádza aj v obyčajnej kuchynskej soli. Samozrejme nie je jedno čo je tých ďalších 2,5%. Na Internete nájdete veľa článkov ako pomáha Himalájska soľ pri bolesti hlavy. Pre tých ktorí to vyskúšali prezradím, že pol kávovej lyžičky kuchynskej soli a pol litra vody by im pomohla rovnako. Ja nepracujem v oblasti zdravotníctva, ale mám v rodine niekoľko lekárov. Viem, že na univerzite všetkých učili aké rizika vyvolá užívanie soli. Podľa posledných výskumov je ale dokázané, že užívanie soli nemá nič spoločného s vysokým krvným tlakom. Nie som zástancom konšpiračných teórii, ale som presvedčený že všetci, ktorí tieto články čítame vieme, že zlepšenie zdravotného stavu ľudí nie je hlavným cieľom farmaceutických firiem. Farmaceutické firmy najväčšie zisky majú na liekoch pre utíšenie bolesti. Naskytne sa to otázka, nie je dobré hlásiť škodlivosť soli, a následne predávať lieky na bolesti hlavy? Samozrejme nechcem tu preferovať nad miernu spotrebu soli. Zo všetkého veľa škodí. Pravdou je aj to, že kto rozumne stravuje v potravinách dostáva dostatok soli. Chcem len upozorniť, že vedomé obmedzenie soli, oproti cukru, muke a mlieka, môže vážne poškodiť organizmus. No a na záver, ja som presvedčený, že naši predkovia v mnohých oblastiach boli múdrejší ako mi, a časom si uvedomíme, že predsa platí príslovie „Soľ nad zlato“