Ahoj, pročetl jsem si zde témata o křečových žilách i různých očistách a také spoustu věcí na samotném webu a dává to vše velký smysl, moc děkuji.
Je mi 27. Zažívám teď takovou nepříjemnou věc. Vlastně je to již dlouhodoběji, každé léto (co si pamatuji, tak třeba 6 let) se to nějak projevuje, buď více nebo méně. A to jsou vystouplé žíly na rukou i nohou. Hlavně vždy, když se oteplí. Někdy je to dost extrémní. Nevím, zda to má něco společného s křečovými žílami, ale vzhledem k tomu, že se mi tam určitá spojitost nabízí, tak píšu do tohoto tématu.
Jednak časem na sobě objevuji (na stehnech) čím dál více křečových žilek, takových těch zabarvených kapilár. Nic velkého ani na první pohled viditelného. Možná bych to přisuzoval občasnému dřepování s vahou (vážím 62–64 kg a dřepuji třeba s 60 kg, aniž by to byla nějaká těžká váha, je to třeba na 20 opakování. Je fakt, že dříve jsem to přeháněl. Poslední měsíce ale posilovnu dost omezuji a nahrazuji výhradně yógou a kalistenikou, kde cvičím hlavně s vahou vlastního těla – ale i zde těžký cviky na kruzích, atd. + se celkem dost aerobně hýbu.) A jednak se mi zdá, že křečové žíly nebo i tyto vystouplé žíly obecně mohou souviset s krevním tlakem. S tím jsem měl od mala u doktora problém. Což si uvědomuji, že těžké váhy v posilovně na to nejsou moc ideální. Proto jsem se to vždy snažil kompenzovat kvalitním strečingem a yógou.
V 21, kdy jsem i byl na operaci varikokély (což s tím, a také genetickou predispozicí ze stran obou rodičů k VKT, také asi souvisí), jsem i 2 roky bral prášky na tlak. Ty jsem pak zahodil a vysoký tlak vyléčil (nebo jsem si to aspoň myslel), úpravou stravy. U mě je to hodně o psychice. Když jsem si měříval tonometrem, tak jsem mohl mít 145/90 a za minutu 110/70 – jen úpravou dechu a rychlou relaxací.
Co tak pozoruji, tak to, jak jsou mé žíly vystouplé, je ovlivněno značně: - Hloubkou a prožitím mého dechu (je však velice obtížné se na něj neustále soustředit a při různých činnostech zpozorovávám, že dech zadržuji nebo dýchám mělce) - Jídlem (určitě na to má vliv hodně slané jídlo, ale někdy se mi zdá, že jakékoliv) - Sportovní aktivitou (většinou, ale ne vždy.: aerobní – nejsou vystouplé, anaerobní – jsou vystouplé). - A hlavně teplotou. (Rád se saunuji a přemýšlím, zda tomu udělám přítrž, jestli se to tím nezhoršuje. Nicméně po ukončení saunování a posledním zchlazení se vše normalizuje i po zbytek dne. – přemýšlím, zda může být vhodné nahradit to jen studenou vanou? – ledovou sprchu dávám běžně, ale vana mě mnohem více prokrvuje.)
Někdy mi přijde, že mám v sobě hodně ohně, když použiji terminologii z TČM (ve které se moc nevyznám, ale intuitivně cítím). A že mi hodně pomáhá chlad.
Celkově vím, že když jsem nejvíce relaxovaný, bez stresu, s jídlem, které nedodává oheň, a ještě nejlíp chodím bosý, tak jsou mé ruce i nohy úplně hladké a nikdo by nic nepoznal. Jakmile nastane menší nerovnováha, třeba je venku horko, tak je to často hned poznat.
Co pomáhá kromě dechu, je třeba tanec a svobodné sebevyjádření. Nebo třeba masáž.
1. Zajímalo by mě, zda jsou vystouplé žíly nějakým druhem křečových žil, nebo o co se vlastně jedná? Je možné, že to přede do křečovek? Nic mě nebolí. Foto posílám v příloze (zde to nevypadá tak strašně, ale někdy je to fakt na depresi, i na rukou...).
2. Skoro 5 let se stravuji hlavně rostlinně, převážně bezlepku, hodně zelených potravin (ječmen, chlorella) a různých superpotravin (phytoplankton, perga, goji, + už 2 měsíce denně piju čas z gynostemy, schizandri a dalších tonizujících bylin). Tuky: Olivový olej, kokosový olej/mléko, konopná semínka, aktivované kešu/mandle, občas tahini. Sacharidy: teď zrovna hodně datle (dávám s aktivovaným mandlovým máslem – nevím, zda to není špatně jako cukr+tuk, ale domnívám se, že tato kombinace se považuje za špatnou v případě rafinovaného cukru, ale možná se mýlím?). Dále často různé smoothie s 2 banány nebo meruňkami. Bílkoviny: dříve hodně vega proteinového blendu, ale poslední 2 měsíce jsem omezil na minimum (třeba 1 odměrka týdně místo 2 denně – tam vnímám také možný vliv přes ledviny).
Celkově se mi zdá, že teď jím celkem zdravě, ale kvůli problémům chci na léto kompletně změnit režim a zajímalo by mě, zda to dává smysl:
a. Začal jsem suplementovat magnesium 800 mg denně bisglycinát. b. Chci začít odšťavňovat mrkev a řepu každé ráno min. půl litru. c. Jakmile budou dostupné melouny, tak to bude dopolední svačinka, to mi dělá moc dobře. Vlastně v létě mi dělá moc dobře jíst až večer. Ideálně bych nejedl vůbec, ale pak se bojím hubnutí (už tak jsem dost hubený). d. Dát si celý wimhofův kurz (dýchání + chlad). e. Chci začít jíst min. 1x týdně namočenou pohanku (raw). f. Začít užívat MSM + Vit. C g. Do smoothie přidávat mnohem více ochlazující listové zeleniny.
Přemýšlím, zda bych měl nějak doplnit vit. K2 nebo něco dalšího. Příp. zda by mělo smysl udělat si analýzu minerálů z vlasu.
Omlouvám se za délku příspěvku a děkuji za přečtení. Rád bych jen znal pohled někoho zkušeného, zda postupuji správným směrem, nebo je to třeba mimo, nebo jestli jsem na něco důležitého nezapomněl.
Přílohy: |
IMG_3176.JPG [ 288.45 KiB | Zobrazeno 21420 krát ]
|
|