Bepahika píše:
Zdravím,
narazila jsem na jogurtové kultury ze Skandinávie - jmenují se viili a filmjölk.
našla jsem tyhle informace:
Fermentované výrobky s bakteriální a plísňovou kulturou
Viili
Kromě zrajících sýrů existuje pouze malé množství mléčných výrobků
obsahujících tuto formu mikroflóry. Do této skupiny výrobků patří právě finský
výrobek Viili, jeho startovací kultura zahrnuje L. lactis ssp. lactis biovar diacetylactis
a L. mesenteroides ssp. cremoris spolu s plísní G. candidum. Tento produkt má
výraznou chuť a vůni. V obchodních sítích se Villi prodává ve třech variantách:
se sníženým obsahem tuku,
plnotučný,
krémový.
Originální výrobek Viili je „čistý“. Pokud je tento výrobek s ovocnou příchutí
či slazený je znám pod názvem Marjaviili.
Pro výrobu Viili se nejprve musí standardizovat mléko, které se poté ohřívá
na 83 °C po dobu 20-25 minut (popřípadě můţe použít teplotu 90-95 °C po dobu
několika minut, stejně jako je tomu u výroby jogurtu). Aniž bychom mléko
homogenizovali, ochladíme jej na teplotu 20 °C a naočkujeme 3-4 ml/100 ml mléka
inokula, skládající se ho z laktokoků, leukonostoků a plísní. Takto zpracované mléko se
balí do maloobchodních obalů a inkubuje se po dobu ~ 24 hodin, dokud výsledná
kyselost nedosáhne 0,9 ml/ 100 ml kyseliny mléčné a následně se ochladí. Vzhledem
k tomu, že mléko nebylo homogenizováno, dochází k vyvstávání tuku a spor plísní
na povrch produktu během inkubačního období. Vlivem tohoto děje se plíseň množí
na povrchu a vytváří tak sametový vzhled výrobku. To znamená, že přírodní Viili se
skládá ze dvou vrstev; koagulovaného mléka a vrstvy smetany spolu s plísní
Trochu mi tam nesedí ta plíseň a tak se chci zeptat, jestli je to zdraví prospěšný výrobek? A co pro někoho, kdo třeba má kandidu?
Děkuji za reakce.
Tak ne každá plíseň je zdraví škodlivá, existují ušlechtilé plísně běžně používané při výrobě sýrů a u těchto kultur bych problém nehledal. Jde o postupy vyzkoušené a ověřené za mnoho staletí tedy v zásadě bezpečné. Předpokládám že totéž bude platit i v tomto případě i když na rovinu přiznám že uvedený produkt neznám.