Jednorazovy_Nick píše:
Ahojte.
Ako riešiť to, že mám ANÉMIU ??? V krvi mám málo železa, vo vlasoch EŠTE MENEJ.......
Pritom denne jedávam červené mäso...
Ale rovnako je to u mňa so sodíkom. Mám ho vo vlasoch (vlasová analýza) MÁLO, ale pritom jem soli viac, než sa odporúča...
Začínam byť zúfalý, čo mám spraviť ????
Už mesiac suplementujem horčík, draslík (ten len trošičku, lebo mám aj tak málo sodíka, a draslíka mám tiež málo, no o čosi viac než sodíka), kremík (kaolín, praslička), Neprinol, dva týždne selén, zinok, užívam Adrenal Cortex dva týždne......
POMôŽE MI TOTO SO ŽELEZOM ??? ALEBO TO NAŇ NEMÁ VPLYV ??? .....
Mám si dať zistiť B12 z krvi ? Keď bude B12tky málo, mám ju suplementovať ? Keď budem mať málo B12, znamená to, že moje telo nevstrebáva ani železo, ani B12, ani sodík, ani selén, ani zinok, a všetky tieto minerály mám celé roky rokúce v potrave MNOŽSTVO.
ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ.
Anemiu nemusis mat, moze ti nieco narusovat metabolizmus zeleza, a paradoxne ho mozes mat aj prebytok a niekde sa hromadi. A v krvi to kvoli tomu ukazuje malo. Hoci logicky, v tomto pripade by sa ho telo chcelo zbavovat, lebo s nim nevie pracovat, tak logicky by cloveka malo napadnut, ze teda aj do vlasov ho bude vytlacat, a tak vo vlasoch ho musi byt prebytok. Ale mozno to tak nieje. Ked s nim nevie pracovat, mozno sa bude ukladat len niekde do tkaniv, organov, atd... mozno ho nebude vediet presunut kde sa mu zapaci. Ale je to len moja hypoteza, ze teda moze sa stat, ze aj jeho nedostatok vo vlasoch, moze znamenat, ze s nim telo nevie narabat, a hromadi sa niekde po tele. V tomto pripade, ak zacnes doplnat este viac zeleza, uskodis si. Preto, so zelezom opatrne. Mohol by si ho zacat brat v doplnkoch a za par mesiacov si spravit analyzu. Ak sa stav nezmeni, potom to vyzera na moznost, ze s nim telo nevie pracovat, a teda sa nedostane ani do vlasov, ale niekde miznut musi, kedze si ho doplnat. A hrozi, ze sa hromadi niekde po tele.
Dalsia moznost, nejes k jedlu prilis vela zinku? Zinok blokuje vstrebavanie zeleza a medi, lebo ma prioritu. Ludia co suplementuju viac zinku, a davaju to po jedle, a to po kazdom, sa mozu tymto sposobom dopracovat k anemii alebo nedostatku medi.
Pozri sa este ako si na tom s kobaltom. V pripade ze ho mas malo, doplnaj B12. Inak vstrebavenie zeleza este zvysuje kyselina askorbova. Ale matne si pamatam, ze nie kazdy typ. Zelezo je v potrave vo viacerych formach, a iba niektore zvysuje ta kyselina askorbova (vyhladaj to cez net, a ak chces hod to sem, ak nieco najdes - proste v rastlinnej strave je zelezo ulozene inak, nez v zivocisnej, a mam taky pocit, ze prave v rastlinnej sa horsie vstrebava, lebo telo to musi nejak upravova, ale ked tam je kyselina askorbova, tak sa to sprava akoby to bolo to zivocisne - ale fakt si niesom isty, uz to bolo roky dozadu, ked som sa tym zapodieval...) . A zinok urcite nalacno, napriklad v chelatovej vazbe naviazany na aminokyseliny (glycinate) ten sa aj nalacno velmi dobre vstrebava urcite.