Tak ma napadlo, skusal niekto pouzivat citrony vo vacsom mnozstve? Mysli sa tym aspon tak pol kila denne. Vacsina ludi si myslim odstavi jeden citron do stavy a mozno dalsi pouzie do zalievky alebo k caju. Robil som to tak aj ja, nad 1 citron denne som sa vlastne nikdy nedostal. Ale napadlo niekoho pouzivat citrony vo vacsom mnozstve, ako inu stavu a dlhodobo?
Napadlo ma to tak, ze raz boli v akcii za 9 centov, tak som si kupil zopar kil, ze si vyrobim citronovo-cesnakovy zazrak (najdete v mojich navodoch). Vedel som, ze citrony v tom vyvare dobre rozpustaju vapnikove usadeniny po tele (z mojej skusenosti to zafungovalo aj jednemu chlapikovi, ktoremu sa vytvorila taka usadenina a bolela ho kvoli tomu noha, za pol roka mu tato vec uplne rozpustila ten vapnikovy vyrastok v nohe - mal to potvrdene z magnetickej rezonancie ze to zmizlo, bol to taky ostry trojuholnikovy vyrastok, preto mu bodal do tkaniv a nervov, ako chodil), tak ma napadlo, ze urcite ten efekt bude mat priamo aj citronova stava, co keby sa pila vo vacsom mnozstve? Odradzalo ma od toho to, ze sa vzdy citron pouziva len ako doplnok.
Tak som to teda vyskusal, dokonca som to skombinoval, ze som tu stavu zmiesal s olivovym olejom, a zatrepal, aby vnikla taka emulzia, a to zabije vlastne 2 v 1, kedze to cisti aj pecen. (je to znama kura , kde sa vsak pouzije len 1 polievkova lyzica oleja a stava z 1 citrona). Zisil som, ze cca 5 citronov da 2 deci stavy, a 6 citronov da asi 2,5 deci stavy.
K tomuto mnozstvu, este normalne pouzivat citron ako dovtedy (do zalievky, do caju...), cize moze to kludne znamenat aj pol kila citronov denne.
Jardu sa chcem opytat, ci moze mat vacsie mnozstvo citronovej stavy nejake vedlajsie efekty. Predsalen je velmi kysla, a takisto obsahuje velke mnozstvo kyseliny citronovej.
Najprv som si odstavil 1,5 deci, dalsie 2 dni som skusil 2 deci a dnes 2,5 deci. Vzdy som tam rozmixoval asi tak 50g olivoveho oleja. Ale raz som skusil aj bez oleja. Popripade by sa to dalo na dva krat (raz s olejom, raz len cisto stava).
Zatial po 4 dnoch mozem povedat, ze ta stava neuveritelne ucinkuje, spravila mi dobre, dokonca 2,5 deci zaslapalo este lepsie nez tie mensie mnozstva. Citelne to telu robi dobre. Nedoslo mi ani nevolno. Citron by mal byt aj napriek velkej kyslosti zasadotvorny. Jedine, co som si vsimol, ze to dost ovplyvnuje zuby a zubnu sklovinu. Preto to nemozem vychutnavat ako ine stavy, a premiesavat zo slinami, treba to viacmenej vypit na par duskov, a rychlo si vyplachnut zuby. Lebo uplne mam drsnu zubnu sklovinu potom. Tak si myslim, ze toto bude hned prve negativum, ze to sialene utoci na zubnu sklovinu. Pri kazdodennom pouzivani moze byt problem. Ale to ostatne - keby sa tato stava dostala do zaludka bez kontaktu so zubnou sklovinou, mohlo by to byt super zdrave. Myslim tam, ze vyrazne zdravsie ako ine bezne ovocia, ktore sa odstavuju v podobnom mnozstve.
Cize, nepouzivat citron ako nejaky doplnok, ale ako primarnu stavu.
Jarda, moze to mat nejake negativne ucinky?
Este jeden fakt, citron behom 15 minut zabije asi 92% bakterii (zavisi od typu, niektorych az 97%), cize genialne to vycisti traviacu sustavu kazdy den. Takisto mam pocit, ze to dobre startuje travenie. Jednoznacne nalacno vypit tuto stavu, by nemuselo byt zle. Ale nie tak ako si ludia daju 1 citron, alebo max. 2, ze pol deci stavy. 2 - 2,5 deci stavy. Co znamena pol kila citronov denne skonzumovat. Ide to trochu do penazi, cena citronov nieje najmensia, no v porovnani s inymi ovociami nieje zas o tolko vysoka (vacsinou je to okolo 2 eura/kilo - cize za mesiac by to davalo az 30 eur len za toto blbnutie so stavou - rozhodne nejde o nalacnejsiu zalezitost, pre porovnanie mrkva stoji asi 9 eur za mesiac). Podla tych par dni co to pouzivam, sa mi to vsak zda super-zdrave (teda vyrazne zdravsie, nez odstavovat ine ovocie/zeleninu, ako jablko, mrkvu, atd... take bezne stavy)
Napadlo ma dokonca pouzit to 2x za den (2x 2,5 deci stavy), ale momentalne nemam na to financie (to by bolo uz 2 eura kazdy den za stavu , mozno teda v buducnosti).
Myslim si, ze vapenate usadeniny by pri tomto piti nemali sancu, mozno to bude rozpustat aj kamienky v oblickach, peceni, no problem je, ze to moze odvapnovat telo. Ktovie... hoci samotna stava je zasadotvorna, je to moja hypoteza, ze to moze telo zbavovat vapnika, a pri dlhodobom uzivani by bol problem. V tom pripade by sa dlhodobo dalo pouzivat len umiernene mnozstvo citronov, a tato kura len kratkodobo, tak ako cesnakovo-citronova kura.
|