Alopat píše:
Xion píše:
Pokial jes jogurt kvoli bakteriam do criev, musim ta sklamat. Nic neprezije.
Travenie v zaludku dlhsie ako pol-tristtvrte hodinu nepreziju. Takze je to aj tak jedno.
Ale ok, ked najdes take, co ti rastu aj na nepasterizovanom mlieku, tak dobre.
Pokud jíš fermentované mléčné produkty s chlebem či bramborami, tak třetina přežije. Pokud ti jde o zachování laktobacilů při průchodu žaludkem a dvanáctníkem, tak nepij samotný kefír, bílkoviny v něm stimulují produkci žaludeční kyseliny a až na jednotky procent jsou ztraceny.
K tomu by sa mohol vyjadrit pan Jarda.... Pan Jarda tvrdi, ze nakolko vapnik z mliecnych produktov "hasi" zaludocnu kyselinu, tak by sa mliecne produkty (patri tu aj mlieko, jogurt...) mali pit/jest samotne, pretoze ked ich skombinujeme s cimkolvek inym, tak travenie toho ineho (hlavne ked je to ina nez mliecna bielkovina, alebo ked je to skrob) bude zhorsene.
Rozni autori odporucaju mlieko a mliecne vyrobky jest bez skrobov a jednoznacne aj bez kombinacie s inymi bielkovinovymi potravinami (mäso, vajcia).
Par kusov bobuloviteho ovocia ci jahod v jogurte by traveniu uskodit nemalo.
Vies, hoci mäso a mliecne produkty spaja to, ze obsahuju bielkoviny, ale mliecne produkty obsahuju 1. INY typ bielkovin nez mäso, 2. KOPU vapnika (na rozdiel od mäsa)
No a ten vapnik utlmi zaludocnu kyselinu.Je sice pravda, ze dlhoveki pastieri na to kaslali a jedli syr ci pili mlieko spolu s chlebom (takym kvalitnym, aky nejedlo 99,9X percent dnesnych mladych slovakov a cechov),
ale to len potvrdzuje, ze strava je az ciastocne druhotna v otazkach dlhovekosti...v zmysle, ze nejde o kvazi detaily... Takze nejake zle kombinacie ti pastieri proste "vykryli" inymi vecami... Denne X hodinovy pohyb v prirode za akehokoovek pocasia, v podstate absencia stresu, ziadne telky a internet, mozno lepsie vztahy, atd....
Alopat, nebranim sa tomu, aby si dal nejaky odkaz na studiu alebo nieco podobne, kde sa hovori o tom, ze za ucelom osidlenia hrubeho creva bifido a laktobacilmi je ZIADUCE zjest probioticky mliecny produkt so skrobom....
Vies ono ide aj to, ze asi bude rozdiel zjest kilo jogurtu s nejakymi 33-35g bielkovinami, a dva dcl jogurtu s nejakymi zhruba 7g bielkovin... Tych 7g bielkovin "podrazdi" zaludocnu kyselinu ovela menej. NO NA DRUHEJ STRANE, 1KG JOGURTU BUDE OBSAHOVAT 5X VIAC TRAVIACU STAVU NEUTRALIZUJUCEHO VAPNIKA NEZ 200G JOGURTU...Navyse - podstatna väcsina dospelych ludi nejedava jogurt s pecivom, ale jogurt BEZ PRILOHY (ak si odmyslime malu/malicku cast ovocia k tomu, pokial nejedia jogurt uplne cisty, biely)...a pritom pozoruju ZLEPSENIE travenia, prestane ich nafukovat, atd....
A zoberme si dalsiu dolezitu vec... Materinske mlieko obsahuje tiez rozne probiotika.... Kojene deti (zdravou mamou) maju dostatocne osidleny crevny mikrobiom (na rozdiel odo mna)... Ale materinske mlieko obsahuje predsa bielkoviny....ALE AJ VAPNIK, ktory do znacnej miery zneutralizuje zaludocne kyseliny... VED LEN Z TOHO DOVODU sa neodporuca jest mliecne produkty s inymi potravinami...
Ja osobne chcem denne a nalacno zjest 200g jogurtu ako predjedlo (nepouzit pri tom HCL ako doplnok stravy), a o hodinu na to, ked uz jogurt nebude v zaludku, zjest prve "plnohodnotne" (take, z ktoreho sa NAJEM) jedlo dna... Prieci sa mi jest ten jogurt s chlebom (hoci aj tym najkvalitnejsim), alebo so zemiakmi....
AK BY VSAK NEBOLA INA MOZNOST, a stacilo by k 2dcl jogurtu 100g zemiakov (uvareny stav), siel by som do toho...ide o vysledok...